Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Finland vill komma hem med medalj – Juniorkronorna sämst i världen på bronsmatcher

Sverige föll knappt i sin semifinal, Finland blev utspelat. Blågult var bättre när lagen möttes i gruppspelet och har stjärnorna som toppar mål- och poängligorna. Men inför kampen om tredje pris finns det en sak som talar för Finland. Juniorkronorna brukar förlora bronsmatcher, Juniorlejonen har för vana att vinna.

Sverige–Finland

Bronsmatch, junior-VM i ishockey.
Ostrava, Tjeckien.
Matchen startar klockan 16 och sänds på TV2 och Yle Arenan med Christoffer Herberts som kommentator på svenska.

VM-finalen mellan Kanada och Ryssland startar klockan 20 och sänds också med svenskspråkigt referat på TV2 och Arenan.

Hockeyvärlden laddar för en VM-final som lär bli en riktig godbit. Ett möte med stjärnglans och historisk laddning. Kanada vill desperat ha revansch för 0–6-förlusten mot Ryssland i gruppspelet förra helgen, Ryssland vill till varje pris ta första JVM-guldet sen 2011.

Men innan dess ska bronsmedaljernas öde avgöras, en kamp som åtminstone väcker intresse i Finland. Hur intresserade svenskarna är återstår att se. Här fem frågor inför matchen om tredje pris.

1. Kan Sverige bättra på sitt trista bronsmatchsaldo?

Efter att de svenska fotbollsdamerna i somras gjort som de svenska herrarna tidigare och vunnit VM-brons, framför näsan på mindre motiverade engelska spelare, sades att Sverige är "bäst i världen på bronsmatcher".

Den som sa det har uppenbarligen inte stiftat bekantskap med svenska hockeytonåringar. Juniorkronorna är snarare sämst i världen på bronsmatcher, en kamp som sällan fått Sverige att tända till efter semifinalbakslaget dagen innan.

Svenska JVM-spelare firar ett mål tillsammans.
Kan Sverige tända till i bronsmatchen? Svenska JVM-spelare firar ett mål tillsammans. Bild: CTK/All Over Press Sveriges herrjuniorlandslag i ishockey,Lucas Raymond,Alexander Holtz,Adam Ginning,Nils Lundkvist

Bronsmatcher har funnits i JVM sedan 1996. På den tiden har Sverige hunnit spela åtta bronsmatcher, och förlorat sju av dem. 2015-17 föll svenskarna exempelvis i tre raka matcher om tredje pris. Också i U-18-VM har Sverige förlorat tre av de fyra senaste bronsmatcherna som laget spelat.

Det förvånar knappast att finländska juniorlandslag genom åren haft lättare att hitta motivation i bronskampen, och Finland har vunnit fyra av de fem bronsmatcher laget spelat i JVM. Och på U18-nivå är saldot tre segrar på de fyra senaste.

2. Avgör inställningen också i dag?

Skillnaden i statistiken ovan är solklar och så bra saldo som svenska juniorlandslag har i övrigt måste det helt enkelt handla om inställning. En attityd som kom fram genast efter slutsignalen också i går.

De finländska spelarna hade knappt hunnit börja analysera mardrömsminuterna mot Kanada som förstörde guldchansen innan de konstaterade att "nu ska vi vinna brons", "alltid roligare att komma hem med medalj" och "Sverige är en motståndare som alltid tänder oss".

Efter Sveriges bittra semifinalförlust mot Ryssland var det däremot annat ljud i skällan.

– Just nu känns bronsmatchen inte viktig alls, sa tränaren Tomas Montén ärligt i TV6.

Skillnaden i inställning jämnar ut styrkeförhållandena inför eftermiddagens match. Sverige har ett skickligare lag och körde spelmässigt över Finland redan i den jämna premiären. Men det betyder föga om Juniorlejonen har plus på inställningssidan.

3. Kan någon annan än Tanuskedjan kliva fram?

Den finländska truppen befarades inför VM inte ha tillräckligt med bredd i offensiven och efter sex matcher har farhågorna besannats.

Visst, Finland gjorde poäng på bred front mot Slovakien och Kazakstan, men mot hyfsat motstånd har precis allt handlat om kedjan med Kristian Tanus, Patrik Puistola och Joonas Oden.

Spelarna i Finlands andrakedja i JVM klappar om varandra efter ett mål.
Endast en kedja har levererat för Finland mot bättre motstånd. Spelarna i Finlands andrakedja i JVM klappar om varandra efter ett mål. Bild: /All Over Press Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

I de fyra matcherna mot Sverige, Schweiz, USA och Kanada har Finland gjort totalt fem mål. Tanuskedjans medlemmar har varit inblandade i samtliga fem.

Bröderna Räty har exempelvis fått beröm för sina insatser och Matias Maccelli har fått massor med speltid, men bortsett från matcherna mot turneringens blåbär ligger alla andra anfallare utom Tanus-Puistola-Oden kvar på 0+0. Bronsmatchen vore ett utmärkt tillfälle att snygga till den statistiken.

4. Hur hanteras målvaktssituationerna?

Justus Annunen och Hugo Alnefelt höll bägge nollan i kvartsfinalerna och hyllades ivrigt inför finalhelgen. I semifinalskedet var det snabbt slut på det roliga.

Målvakterna släppte in fem puckar var. Och även om bara varsitt insläppt kan beskrivas som jättetavlor och några fina parader också fick plats i dagsverket var duon långt ifrån stabil och säker. Det märkliga faktum att ingen av dem byttes ut säger bara allt om de övriga målvakternas svaga status i respektive lagbygge.

Grundtipset är därför att det blir samma duo som startar i bronsmatchen. Vem hanterar semifinalbakslagen bättre? Och om någon tränare trots allt väljer att satsa på en utvilad reserv, håller de måttet?

5. Håller svenskarna sina förstaplatser?

Poängkungen, målkungen, backkungen, tekningskungen ... inför JVM:s sista dag är det svenskt i topp i de flesta av turneringens statistiska tabeller.

Samuel Fagemo är med sina 7+4 både poäng- och måletta, medan Rasmus Sandin med 2+7 är turneringens klart bästa back poängmässigt. Mycket talar för att duon håller undan, men några extra pinnar mot Finland skadar ju inte.

VM:s bästa tekare är i sin tur svenska förstacentern David Gustafsson. Fyra svenska spelare finns före turneringens finländska etta Antti Saarela i den statistiken, och precis som mot Kanada i går lär Juniorlejonen förlora den striden i bronsmatchen.

Men en sak är Finland hittills bäst i VM på: spelet i numerärt underläge. Nu möter detta effektiva boxplay turneringens bästa powerplay, det svenska. En av kamperna som avgör vart bronsmedaljerna tar vägen.