Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Tour de Ski kulminerar i klättringen upp för monsterbacken – risk för kaos under masstarterna: ”Många cowboyer som vill framåt”

Dags att sålla agnarna från vetet. Tour de Ski avslutas med att åkarna bestiger slalombacken Alpe Cermis. Kampen om segern är stenhård både dam och herrsidan.

Internationella skidförbundet har risats för att man inte arrangerar den sista deltävlingen som en jaktstart. Banan under den avslutande masstarten är smal och vid vissa partier kantas spåret av ett dike med stenar.

Det kan vara upplaget för kaos om många åkare vill framåt i fältet samtidigt.

– Jag är nervös. Om inga avgöranden sker och åkarna är väl samlade så är det många cowboyer som vill framåt, säger Norges landslastränare Eirik Myhr Nossum till NRK.

En åkare syns i det smala spåret i Val di Fiemme.
En åkare syns i det smala spåret i Val di Fiemme. Bild: Kimmo Porttila / Yle Tour de Ski,längdskidåkning

Arrangörerna har vidtagit åtgärder för att göra den snöfattiga banan så säker som möjlig. Jussi Prykäri, som är teknisk delegat i Val di Fiemme, berättar till Yle att man placerat ut madrasser och olika skyddsanordningar vid de mest kritiska partierna.

– För första gången i längdskidåkningens historia tar vi exempel från cykelsporten. Vi kommer att ha funktionärer med flaggor för att varna åkarna om de smalaste partierna, säger Prykäri.

Kl. 14.15 Damer 10 km, fristil, masstart

Finland: 14 Kerttu Niskanen, 17 Anne Kyllönen, 38 Vilma Nissinen

Therese Johaug har sett mänsklig ut under de tre senaste etapperna. Hon toppar fortfarande sammandraget men försprånget till tvåan Astrid Uhrenholdt Jacobsen har krympt till tre sekunder.

Johaugs egenskaper är emellertid som gjorda för den avslutande klättringen upp för monsterbacken. Norskan är storfavorit till segern.

Bakom Johaug är det en tuff kamp om pallplaceringarna. De sex främsta är inom en dryg minut från varandra i sammandraget. Väntevärdet är att Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng har de bästa förutsättningarna att avancera. Bäddat för en norsk trippelseger?

Kerttu Niskanen ligger på 14:e och Anne Kyllönen på 17:e plats inför dagens masstart. Framför allt Niskanen har en fantastisk syreupptagningsförmåga men de åkare som ligger närmast för henne i sammandraget har tidigare år varit snabbare under den avslutande etappen så särdeles stora kliv uppåt i resultatlistan är inte att vänta.

Kl. 16.15 Herrar 10 km, fristil, masstart

Finland: 6 Iivo Niskanen, 17 Perttu Hyvärinen, 39 Lari Lehtonen, 52 Lauri Lepistö

Utgångsläget kunde knappast vara mer spännande. Johanns Hösflot Kläbo har en sekund till godo på Alexander Bolsjunov och 15 till godo på Sergej Ustiugov.

Av dessa tre var Ustiugov klart snabbast under den sista etappen i fjol.

Glöm inte heller Sjur Röthe som är sexa och inte ligger mer än två minuter från täten. Röthe var snabbast upp för Alpe Cermis för ett år sedan och över två minuter snabbare än både Kläbo och Bolsjunov.

Men förutsättningarna är annorlunda i år i och med att det är fråga om en masstart och inte en jaktstart.

Iivo Niskanen är femma inför avslutningen. Niskanen har liksom storasyster Kerttu en häpnadsväckande syreupptagningsförmåga men hans fristilsteknik upp för branta backar är inte av yttersta världsklass.

Niskanen måste tänja sig ifall han ska behålla sin plats i topp fem.

Perttu Hyvärinen har presterat på hög nivå genom hela Touren och ligger på 14:e plats i sammandraget. Klarar han av att försvara den positionen ska han vara oerhört nöjd med sin insats.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport