Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska Yenni som bor i Sydney: "Det går inte att komma undan röken och hettan, det är som i en bastu som luktar eukalyptus"

Yenni Hagman-Chafei
Yenni Hagman-Chafei som bor i Sydney berättar att röken luktar eukalyptus. Yenni Hagman-Chafei Bild: Privat porträtt,Yenni Hagman-Chafei

Under lördagen har bränderna i Australien beskrivits som de värsta hittills med hårda vindar och extrem hetta. I Sydney underlättar ändå de ostliga vindarna, eftersom röken pressas ur staden då det blåser från havet, berättar finlandssvenska Yenni Hagman-Chafei.

– Det värsta har lättat en aning i Sydney då röken inte är lika tjock som tidigare. Det är lättare att andas igen, berättar Yenni.

Men då röken låg tätare över staden led Yenni mer av röken.

– För en tid sedan hade jag svårigheter att andas, mina ögon var helt röda och min näsa rann. Jag fick alltså en allergisk reaktion på grund av röken. Den senaste veckan har det varit helt okej.

Rök över Sydney den 19.12.2019.
Röken låg tät över Sydney den 19.12.2019. Rök över Sydney den 19.12.2019. Bild: EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Sydney,Australien

Då det var som värst var redan en 15 minuter lång promenad besvärlig.

– Den dagen var det mycket os. När jag kom hem var jag tvungen att luta mig mot väggen och hämta andan. Då är jag ändå bara 22 år och har helt bra kondition, jag har ingen astma eller annars svårigheter att andas.

Röken går inte att komma undan

– Det är lite som i en bastu. Och röken luktar lite eukalyptus. Själva lukten är inte så farlig, men det finns mycket rök i luften och man kan inte komma undan den vare sig utomhus eller inomhus. Man känner det över allt, så det är lite skrämmande, förklarar Yenni.

Men trots att det är mindre rök nu är det fortfarande mycket hett, över 35 grader.

– Det känns mycket värre än bara 36 grader. Allting är kletigt, äckligt och det är jättehett trots blåsten från havet.

Människor ser på bränder vid Voyager Point i Sydney den 5.1.2020.
Bränderna härjade vid Voyager Point i Sydney den 5.1.2020. Människor ser på bränder vid Voyager Point i Sydney den 5.1.2020. Bild: AAP IMAGE Sydney,Australien,markbränder,Voyager Point

Många hem i Australien saknar luftkonditionering, och också Yenni har fått vara kreativ för att komma undan hettan. Shoppingcenter och butikernas kyldisk lockar många. Men man kan planera aktiviteter enligt var det finns luftkonditionering.

– Vi for på en gratis konstutställning i dag bara för att komma undan hettan. Vi har ingen luftkonditionering och dessutom har man något att göra inomhus, säger Yenni.

Hopplös och arg stämning då landet brinner

Markbränderna har hittills krävt åtminstone 24 liv. Förstörelsen i landet är stor i och med att över 1 500 hem har förstörts och markbränderna har redan bränt ned omkring 5,5 miljoner hektar, vilket utgör ett större område än Danmark.

Det här gör människor upprörda.

– Jag har märkt att människor är jättearga. Många känner också hopplöshet i och med att vårt land brinner och vi inte kan göra något åt saken, säger Yenni.

Speciellt politikerna får en känga för sitt förfarande.

– Vi känner att vår premiärminister egentligen inte gör något åt saken, så vi är upprörda.

Klimatfrågan engagerar allt fler på grund av bränderna

Yenni deltog i en klimatdemonstration för en tid sedan och hon var förvånad över hur många människor som dök upp.

– Människorna där hade väldigt mycket känslor, åsikter och var arga. Det förde oss samman.

– Det enda positiva med de här bränderna är att miljödiskussionen har tagit fart på allvar här i Australien, säger Yenni.