Hoppa till huvudinnehåll

Ingen medalj för Juniorlejonen – Sverige vände och knep bronset efter Annunens tavla

För andra gången i mästerskapet visade sig Sverige vara ett för svårt motstånd för Juniorlejonen. Efter en vändning i den andra perioden säkrade Sverige sin sjunde bronsmedalj genom tiderna, medan Finland får nöja sig med en fjärdeplats i turneringen.

Genast efter gårdagens blytunga semifinalförlust mot Kanada intygade Juniorlejonen att en vinst i bronsmatchen mot Sverige lockade oerhört mycket.

Sverige hade förlorat sin semifinal efter ett förlängningsavgörande och visade i dagens bronsmatch att man var minst lika hungriga efter brons som finländarna påstod sig vara.

Juniorkronorna var starkare i en rätt så hackig bronsmatch, där intensiteten nog inte var på högsta nivå.

– Alltid då man tar sig till medaljmatcher borde man kunna ta medalj. Nu gick det inte så, men jag är stolt över pojkarnas insats, sade Finlands tränare Raimo Helminen direkt efter matchen.

Tung andraperiod ställde till det

Juniorkronornas avgörande kom i den andra perioden.

Halvvägs in i perioden kvitterade poängkungen Samuel Fagemo matchen till 2–2 med sitt åttonde mål på sju matcher.

Sverige hade då kommandot i spelet och fick en belöning efter 13.19. Detta då Juniorlejonmålvakten Justus Annunen stod för ett ödesdigert misstag.

Något som Linus Öberg tackade för. Det anmärkningsvärda med målet var att Öberg snurrade iväg pucken från minusvinkel, snett bakom Annunen.

– Det här får Annunen ta på sig, det här är en grov målvaktstavla, sade Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts i direktsändning.

– Vi inledde sämre i dag men i den andra perioden hittade vi energin och karaktären, sade Sveriges förbundskapten Tomas Montén till SVT.

Justus Anunen sitter i sitt mål.
Justus Annunen. Justus Anunen sitter i sitt mål. Bild: Lehtikuva Justus Annunen,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Ledning efter första perioden

Finland fick ändå en smakstart på matchen. Än en gång var det Patrik Puistola som gjorde Juniorlejonens öppningsmål.

Men när Finland i den första perioden gav Juniorkronorna deras andra powerplaymöjlighet straffade det sig. Sverige visade åter prov på starkt spel i numerärt överläge och stjärnbacken Rasmus Sandin sköt in pucken.

Innan pausvilan gick FInland ännu upp i ledning, då Matias Maccelli utnyttjade svenska zorromålsspecialisten Nils Höglanders grova felpass och prickade in Finlands ledningsmål i ett friläge.

Lenni Killinen och Matias Maccelli firar mål.
Matias Maccelli gjorde Finlands andra mål. Lenni Killinen och Matias Maccelli firar mål. Bild: /All Over Press

"Sverige neutraliserar Finland"

Sverige stod inte för någon särskilt överlägsen eller bländande insats i bronsmatchen. Men en tillräcklig insats, i och med att inte heller Juniorlejonen fick till någon topprestation.

Juniorlejonen jagade kvittering med tom kasse i slutet av matchen, men trots ett visst tryck fick man inte någon fullträff till stånd. Därmed var Finlands andra förlust mot Sverige i turneringen ett faktum.

– Sverige neutraliserar Finland i den sista perioden och spelar egentligen ganska klokt, sade Herberts.

För Sverige var bronset det sjunde i JVM-sammanhang. Sveriges enda förlust i turneringen kom i semifinalen, medan Juniorlejonen allt som allt förlorade fyra matcher i turneringen.

– Allt som allt var turneringen en liten besvikelse. Vi förväntade oss att vi skulle ha kunnat överraska större nationer, men av dem vann vi bara USA. Också i dag hade vi chansen, tyckte Helminen.

Resultat, JVM-bronsmatch:

Sverige – Finland 3–2 (1–2, 2–0, 0–0)
8.22 0–1 Patrik Puistola (Kim Nousiainen, Kristian Tanus)
12.08 1–1 Rasmus Sandin (Nils Lundkvist, Samuel Fagemo) pp
19.00 1–2 Matias Maccelli
30.34 2–2 Samuel Fagemo (Nils Höglander, Adam Ginning)
33.19 3–2 Linus Öberg (Linus Nässén)