Hoppa till huvudinnehåll

Ingen ny regering i Spanien – socialisterna gör ett nytt försök på tisdag

Spanska socialisten Pedro Sanchez pekar finger.
Pedro Sánchez i parlamentet den 5 januari 2020. Spanien har inte haft en regering sedan det förtida valet i april 2019. Spanska socialisten Pedro Sanchez pekar finger. Bild: EPA Pedro Sánchez Pérez-Castejón

Det spanska parlamentet har som väntat röstat ned förslaget om att utnämna socialisten Pedro Sánchez till premiärminister. Sánchez lär ändå bli utnämnd på tisdag, då en ny omröstning äger rum i parlamentet.

Sánchez försöker bilda en minoritetsregering tillsammans med vänsterpartiet Podemos och hade på söndag behövt en absolut majoritet i parlamentet, alltså minst 176 röster av 350.

Sannolikheten för att Sánchez blir utnämnd på tisdag är ändå större. Då behövs endast en enkel majoritet, alltså fler röster för än emot.

Att det kommer gå vägen blev så gott som klart, då det katalanska separatistpartiet ERC tidigare i veckan meddelade att deras ledamöter kommer att rösta blankt.

Sánchez har gått med på en "öppen dialog" och en del eftergifter i fråga om katalanskt självbestämmande, vilket alla inte ser med blida ögon på.

Oppositionens konservativa anser att Sánchez sviker Spanien och riskerar landets sammanhållning.

Källa: Reuters

Läs också