Hoppa till huvudinnehåll

Iraks parlament: Alla utländska trupper ska lämna landet

Iraks parlament röstar om att utvisa amerikanska trupper ur landet.
Det irakiska parlamentet röstar igenom resolutionen för att avlägsna amerikanska trupper ur landet. Iraks parlament röstar om att utvisa amerikanska trupper ur landet. Irak

Med anledning av mordet på den iranska toppgeneralen Qasem Soleimani i Bagdad samlades det irakiska parlamentet till ett extrainkallat sammanträde på söndag. Ledamöterna röstade igenom en resolution för att avlägsna alla utländska trupper i landet.

Premiärminister Adel Abdul Mahdi närvarade också vid sammanträdet och han uppmanade parlamentet till raska åtgärder för att så snabbt som möjligt bli av med de utländska trupperna i landet.

– Trots de interna och externa svårigheterna vi kan hamna bemöta, förblir det här det bästa alternativet för Irak i princip och praktik, sade Abdul Mahdi i parlamentet.

Parlamentet röstade igenom en resolution om att regeringen ska dra tillbaka sin begäran om militär assistans av den internationella koalitionen i kampen mot terrorgruppen IS.

Den irakiska regeringen ska avlägsna alla utländska trupper från landets mark, luftrum och vatten.

Resolutionen kommer som en reaktion på att USA natten till fredag dödade den iranske generalen Qasem Soleimani i en flygräd i Iraks huvudstad Bagdad.

En amerikansk soldat vaktar en byggnad.
Amerikansk soldat vaktar landets ambassad i Bagdad. En amerikansk soldat vaktar en byggnad. Bagdad

Extrainsatt Natomöte på måndag

På söndagen överräckte också det irakiska utrikesministeriet ett officiellt klagomål till FN:s generalsekreterare och säkerhetsråd med anledning av USA:s flygräd i Bagdad.

Förutom den iranska generalen Soleimani dog också flera irakiska milisledare i räden.

Enligt utrikesministeriet rör klagomålet amerikanska attacker och aggressioner på irakiska militära positioner och mord på irakiska och allierade högt uppsatta militärer på irakisk mark.

Ministeriet kallar attackerna ett farligt brott mot irakisk suveränitet samt mot villkoren för USA:s närvaro i Irak, och kräver att FN:s säkerhetsråd ska fördöma attackerna.

Den norska Nato-chefen Jens Stoltenberg kallar försvarsalliansen till ett extra möte på måndag på grund av den eskalerande situationen i Mellanöstern.

Norge hör till ett av länderna i den USA-ledda koalitionen i Irak.

USA uttrycker besvikelse över beslutet

Det amerikanska utrikesministeriet uttrycker besvikelse över det irakiska parlamentets beslut i ett uttalande på söndag kväll.

Ministeriet uppger också att man noga följer med de olika drag som i framtiden görs av iranska missilstyrkor.

- USA uppmanar att irakiska ledare beaktar vikten av säkerhetsaspekterna och de ekonomiska fördelarna av ett samarbete mellan USA och Irak samt närvaron av den USA-ledda koalitionen som krävs för att besegra Islamiska staten, lyder ministeriets uttalande.

I uttalandet betonar man att man fortfarande tror på att USA och Irak har gemensamma intressen i kampen mot Islamiska staten.

Raketanfall i Bagdad igen

Senare på söndag kväll rapporterade internationella medier om vittnesuppgifter att åtminstone tre raketer slagit ned i Gröna zonen i Bagdad.

Bland annat den amerikanska ambassaden är belägen i den strängt bevakade Gröna zonen.

Enligt Reuters ska irakiska poliskällor ha uppgett att sex personer skadats när raketerna slog ner. Enligt ögonvittnesuppgifter till Reuters ljuder larmsignaler i staden.

Enligt sjukhuskällor ska en av raketerna ha träffat en privatbostad vilket ledde till att fyra personer skadades.

Artikeln uppdaterades söndagen 5.1 klockan 19.25 med uppgifter om det extrainsatta Natomötet.

Artikeln uppdaterades söndagen 5.1 klockan 22.58 med det amerikanska utrikesministeriets uttalanden.

Artikeln uppdaterades söndagen 5.1 klockan 23.35 med uppgifter om raketanfallet i Bagdad.

Källor: Reuters