Hoppa till huvudinnehåll

Markku Kanerva ska träffa Janne Andersson och Lasse Lagerbäck för att vara redo för EM-sommaren – listar flera dilemman att hantera inför slutspelet

Markku Kanerva tackar publiken.
Markku Kanerva säger att han är hungrig för att fortsätta som landslagstränare. Markku Kanerva tackar publiken. Bild: Yle/Tomi Hänninen Markku Kanerva,Finlands herrlandslag i fotboll

Med ett nytt kontrakt i bakfickan ger förbundskaptenen Markku Kanerva sin syn på varför han vill fortsätta träna landslaget, det uteblivna januarilägret och EM-förberedelserna. "Det är förvånande att vi får möta Frankrike", säger Kanerva till Yle Sporten.

2020 är ett stort år för finländsk fotboll. I juni väntar herrlandslagets mästerskapsdebut – och det nya året kunde inte ha börjat bättre för förbundskaptenen Markku Kanerva.

Landslagstränaren kommer till intervjun vid Fiskartorpet i Helsingfors med ett pinfärskt avtal som sträcker sig över 2022. Han firade med en familjeresa till Ruka vid årsskiftet.

– Det är riktigt roligt att åka alpint, men det tycker inte mitt ena knä nu, säger han och skrattar.

De sista detaljerna i det nya kontraktet blev klara i mellandagarna. Under höstens EM-kval fick Kanerva svara på frågor om hans egen framtid, men han hänvisade ständigt till att förhandlingarna inleds på allvar när sista landskampen för året är spelad.

– Det kom positiva signaler från förbundet om en förlängning. Det inspirerade bara ännu mer. I samband med lottningen av EM-grupperna gick vi närmare in på detaljerna.

Inga andra alternativ

Enligt Kanerva hade han inga andra konkreta alternativ.

– Jag tror att många klubbar har tänkt att jag absolut inte vill flytta på mig nu – och jag har hela tiden haft viljan att fortsätta. Jag tycker att det är en ära att vara förbundskapten – nästan en plikt om man får den chansen. Jag är väldigt tagen av att förbundet litar på mig.

Förhandlingarna landade i en kontraktsperiod som innehåller Nations League, VM-kval och ett eventuellt VM-slutspel i Qatar 2022.

– Alla var överens om att det här är bästa lösningen och vi pratade inte om något annat. Det händer mycket under den här perioden. Det finns många utmaningar – att kvala in till ett VM är väldigt tufft – men nu ligger huvudfokus på EM.

Markku Kanerva, 02.09.2019
Markku Kanerva har svetsat samman landslaget till en stor familj. Markku Kanerva, 02.09.2019 Bild: Antti Haanpää / Yle Finlands herrlandslag i fotboll,fotboll,övningar,Markku Kanerva

Han vill inte kommentera om det blev en löneförhöjning efter kvalsuccén.

– Vi kan väl säga som så att jag inte har en Premier League-tränares lön ... men jag är nöjd.

Har du någon klausul i kontraktet?

– Jag har tidigare sagt att klubblag intresserar mig, men jag vill inte säga något om klausuler.

– Som tränare vet man att mycket kan hända. Förhoppningsvis fortsätter medvinden för landslaget, men man måste också kunna hantera formsvackor.

”Förvånande att vi möter Frankrike”

För ett år sedan vid den här tidpunkten åkte herrlandslaget till Qatar för ett uppmärksammat träningsläger. Nu hade Kanerva hoppats på att de första EM-förberedelserna skulle ha skett under ett nytt januariläger, men så blev det inte.

– Det är synd att samlingen inte blev av. Jag visste att det skulle bli knepigt, men vi jobbade otroligt mycket för att det skulle lösa sig.

– Tidigare har flera spelare klivit fram i januari och tagit en plats i den riktiga truppen. Jag har en bra bild av vad olika spelare går för. Ett nytt januariläger hade varit en bra chans att se dem igen. Det tröstar en del att vi fick ihop fyra riktigt bra landskamper inför EM.

I slutet av mars väntar Polen och Frankrike på bortaplan. I början av juni väntar Sverige borta och Estland hemma. Kanerva anser att de fyra lagen motsvarar EM-motståndarna Belgien, Ryssland och Danmark väl.

Så ser landslagets program ut 2020

Landskamper:
27 mars: Polen–Finland (Wroclaw)
31 mars: Frankrike–Finland (Lyon)
4 juni: Sverige–Finland (Stockholm)
7 juni: Finland–Estland (Tammerfors)

EM-slutspelet:
13 juni: Danmark–Finland (Köpenhamn)
17 juni: Ryssland–Finland (S:t Petersburg)
22 juni: Finland–Belgien (S:t Petersburg)

– Polen och Sverige fanns på min önskelista. Det är förvånande att vi får möta Frankrike. De allra största länderna har ofta kommit överens på förhand om att möta varandra. Det blir väldigt roligt att möta världsmästarna.

– Vi ville spela sista landskampen på hemmaplan och då fanns inte många alternativ. I juni höjer vi EM-febern med ”Finnkampen” mot Sverige och Estland i genrepet på hemmaplan.

Du kan egentligen bara testa nya spelare eller spelsätt i mars. Hur svårt blir det?

– Det där är knepigt. Det blir en avvägning mellan att matcherna ska förbereda oss för EM och eventuella test. Jag har bara sex byten.

Är det möjligt att en spelare kan ta sig in i EM-truppen utan att ha visat upp sig i landslaget?

– Jag har alltid tyckt att det är viktigt att få se spelaren i mitt lag och lära känna honom, se hur han anpassar sig och träffa honom ansikte mot ansikte.

– En stor del av våra framgångar har byggt på lagandan. Jag vill vara säker på att en ny spelare förbättrar den. Det ska vara en väldigt bra spelare för att han ska övertyga mig, övriga lagledningen och spelarna att han ger laget något nytt.

Ska träffa svenska tränare

Slutspelsförberedelserna är redan i full gång, men på torsdag samlas landslagsledningen för att se över läget. Kanerva har försökt ha en liten paus från fotbollen, men som den fotbollsnörd han är har det varit tufft när Premier League har rullat på för högvarv vid årsskiftet.

Den närmaste tiden ska Kanerva bestämma vilka spelare han ska besöka och vilka spelare som lagledningen ska titta närmare på. Ett besök i Stockholm är också i planerna.

– Avsikten är att träffa Janne Andersson och Lasse Lagerbäck. Jag vill få en bild av hur det är att vara förbundskapten i mästerskap, vilka överraskningar som kan dyka upp och vad man ska förbereda sig för.

– Det känns som att det finns mycket tid, men det kommer att gå undan till EM.

Janne Andersson.
Janne Andersson ledde Sverige till kvartsfinal i VM 2018. Janne Andersson. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press FIFA:s fotbolls-VM 2018,fotboll,Janne Andersson,Sveriges herrlandslag i fotboll