Hoppa till huvudinnehåll

Roboten tar över allt mer av vår kommunikation med banken - ger till och med placeringsråd

Huaweis Honor View 20, mobiltelefon
Chattar du gärna med banken? Huaweis Honor View 20, mobiltelefon Bild: Derrick Frilund / Yle Huawei Honor,Huawei,smarttelefoner,mobiltelefoner

Chattjänsterna blir allt populärare när finländarna sköter sina bankärenden. Användningen har ökat med hundratals procent på bara några år.

På direktörshåll höjer man chatten till skyarna. Johanna Kronholm, som är chef för Danske Banks kundtjänst, berömmer chatten för att den är direkt och snabb.

- Den är ett utmärkt verktyg i situationer som kräver snabba svar, säger hon.

Inom OP-gruppen har bruket av chattjänster ökat med 350 procent sedan är 2015. Trenden är tydlig - våra kunder tar hellre kontakt via chatten än per telefon, sägen chefen för kundkontakter på OP, Sari Heinonen.

Roboten är här - också i kommunikationen med banken

Bankerna använder sig också alltmer av artificiell intelligens - eller robotar som simulerar kommunikation med en kundrådgivare. Programmet kallas för chattbot.

På OP sker fyra av tio kundkontakter med chattbot. På Nordea hjälper chattboten kunderna till och med i deras placeringsbeslut.

Storbankerna styr utvecklingen

Nordea, OP-gruppen och Danske Bank behärskar 80 procent av den finländska banksektorn - därför är det också de här bankerna som styr åt vilket håll kundbetjäningen utvecklas i framtiden.

Ingen av de här bankerna tror ändå att finländarna kommer att börja sköta alla sina bankärenden via smarttelefoner och robotar.

- Chattboten gör servicen snabbare och oberoende av tid och rum, men ska ses som ett komplement till övriga, mer traditionella serviceformer, säger Johanna Kronholm på Danske.

Enklare nättjänster på kommande

Som känt lämpar sig inte digitala tjänster för alla - många vill eller kan inte använda dator eller smarttelefon i sina bankärenden.

Därför har bankerna börjat bygga upp enklare versioner av sina digitala tjänster för att sänka tröskeln för dem som fortfarande drar sig för att använda dem.

Läs också