Hoppa till huvudinnehåll

Tamminen och Rönnberg visade vägen då landslaget fick sin efterlängtade revansch: ”Det finska lejonet visade hur man spelar handboll”

Med rätt attityd, en stark försvarsinsats och ett lysande målvaktsspel återfann Finlands handsbollsherrar segerrytmen i VM-kvalet. ”I 55 minuter gör vi en riktigt bra match”, säger landslagstränaren Ola Lindgren.

Efter torsdagens bottennapp i Grekland uppmanade Ola Lindgren landslagets samtliga medlemmar att ta sig en titt i spegeln.

Det verkade landslaget ha gjort då Finland körde över Grekland i andra halvlek och vann till slut med 32–28.

Nico Rönnberg satte tonen och gav Finland ledningen efter 30 sekunder. I matchinledningen hade hemmalaget små problem med att få ordning på försvarsspelet, men det märktes att attityden för att vinna kampen var den rätta.

– Inställningen var som natt och dag jämfört med bortamatchen. Ola (Lindgren) höll ett bra snack i omklädningsrummet och vi kom igång på ett helt annat sätt, säger Nico Rönnberg direkt efter matchen till Yle Sporten.

Grekland hängde med i början och fick chansen att utjämna till 3–3 då Mikael Mäkelä kom in för att rädda ett sjumeterskast.

Mäkelä knep straffen och dessutom följande läge.

– Patrik Roslander sa åt mig att stanna bara i mål. Jag fick även grönt ljus av tränarna och återvände till planen, berättar Mikael Mäkelä som stod resten av matchen och noterades för hela 16 räddningar.

– Han var het så vi lät honom stå kvar. Ibland är det så enkelt. Mäkelä gör en riktigt bra insats och hjälper oss i många lägen, säger Lindgren.

Mikael Mäkelä balanserar.
Mikael Mäkelä gjorde 16 räddningar. Mikael Mäkelä balanserar. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24 Finlands herrlandslag i handboll,mikael mäkelä

Tamminen-show i 45 minuter

Landslagstränarna valde att starta med samma formation som i bortamatchen mot Grekland. Det innebar att Teemu Tamminen för förnyat förtroende trots endast en fullträff i torsdags.

I sin hemmahall visade Cockskaptenen upp sig från sin bästa sida och stod för nio fullträffar.

– I Grekland lyckades vi inte hålla spelet brett vilket ledde till att yttrarna och centrarna blev utan avslutslägen. I dag var vi ett helt annat lag. Det finska lejonet visade att vi kan spela handboll, berättar en glad Tamminen samtidigt som han delar ut några autografer.

Hur skönt var det att komma igen och göra nio mål?

– Vi får gärna ha andra spelare som skulle göra fast 15 mål, huvudsaken är att vi vinner. Det här laget behövde verkligen den här segern.

Tamminen sköt sitt första mål (8–6) efter 15 minuters spel. Efter det gjorde han det mesta rätt och satte bland annat alla sina fem straffar. Då Finland ryckte i början av andra halvlek var Tamminen inblandad i det mesta och avslutade med hög procent.

Nico Rönnberg och Max Granlund tog för sig

Finland ledde med två mål i paus och i början av andra halvlek fick publiken se Finland spela sin hittills bästa handboll under VM-kvalet.

Grekerna reducerade till 17–18 efter 36 minuters spel, men sen vaknade Cocksduon Tamminen och Rönnberg på allvar.

Finland sköt tre mål inom loppet av 50 sekunder och däremellan hann Mäkelä rädda ett friläge. Hemmalaget gick upp i en 21–17-ledning och lade grunden för två två poäng.

– Omställningsspelet fungerar som det ska och vi får en hel del enkla mål. Utan de här målen har vi svårt att vinna matcher, säger Rönnberg som var tillfreds med sin egen insats.

– Jag lyckades bra i dag. Straffmissen grämer alltid men jag får till det med avsluten och framspelningarna. Jag är ändå mest nöjd över att hela laget jobbar som vi kom överens.

Nico Rönnberg tappar balansen i en närkamp.
Nico Rönnberg var nöjd med sin insats. Nico Rönnberg tappar balansen i en närkamp. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24 Nico Rönnberg,Finlands herrlandslag i handboll

Även Ola Lindgren var nöjd med Rönnbergs prestation.

– I det uppställda spelet stiger Nico fram, men även Max tog för sig, vilket gläder mig.

Vilken niometerstrio tycker du fungerade bäst?

– Jag ville ge spelarna som startade i Grekland en ny chans. Rönnberg, Martin och Koljonen fick därför starta. Vi vill gärna ha en vänsterhänt högerback, men vill inte ha något långt byte så därför spelade Koljonen inte i andra halvlek.

I andra halvlek var Rönnberg, Oscar Kihlstedt, Max Granlund och Ian Martin inne på niometer. Lindgren ville inte hylla någon enskild spelare efter att Finland tog sin andra seger i VM-kvalet.

– Det viktigaste är att niometersspelarna är disciplinerade och håller avtalen. Vi får inte chansa med inspelen, vilket vi gör bra idag. Fram till 55 minuter gör vi en jättefin match utan tekniska fel. Sista fem drar tyvärr lite ner på betyget, sammanfattar Lindgren.

Ola Lindgren blickar åt sidan.
Ola Lindgren var nöjd med 55 minuter av matchen. Ola Lindgren blickar åt sidan. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24 Ola Lindgren,Finlands herrlandslag i handboll

Finland ledde matchen med åtta mål med åtta minuter kvar att spela. Sen kom en sämre sekvens för hemmalaget och Grekland kom åt att snygga till slutsiffrorna som skrevs 32–28 till Finland.

Nico Rönnberg var Finlands främsta målskytt med 11 fullträffar. Han var nöjd, trots att Finland inte kommer att avancera till följande kvalskede.

– I dag gör hela laget en riktigt bra match, förutom slutskedet. Mindre snack och mer fokus på själva spelet, då vinner man matcher, avslutar Rönnberg.

VM-kval i handboll

Finland–Grekland 32–28 (16–14)

Finlands målskyttar: Nico Rönnberg 11, Teemu Tamminen 9, Max Granlund 4, Roni Syrjälä 3, Ian Martin 3, Robin Sjöman 2