Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterns kandidat har segrat i Kroatiens presidentval

Zoran Milanovic röstar i Kroatiens presidentval, den andra omgången.
Den tidigare premiärministern Zoran Milanovic röstar. Zoran Milanovic röstar i Kroatiens presidentval, den andra omgången. Zoran Milanović,Kroatien

Kroatien har röstat i den andra omgången i sitt presidentval. Den tidigare premiärministern Zoran Milanović vann den första omgången och har även vunnit den andra.

Oppositionspartiet Socialdemokraternas kandidat Zoran Milanovic har vunnit den andra och sista omgången i Kroatiens presidentval, uppger landets myndigheter.

Enligt valresultatet gick Milanovic segrande ur valet med 52,73 procent av rösterna medan hans motkandidat Kolinda Grabar-Kitarovic fick 47,27 procent.

I den första omgången fick Milanović 30 procent av rösterna.

Kolinda Grabar-Kitarović valdes till Kroatiens president år 2015 och var landets första kvinnliga president.

Presidentvalet har varit en jämnstark kamp eftersom de båda kandidaterna fått liknande siffror i opinionsmätningarna.

Har lovat främja jämställdhet och rättsväsendets självständighet

Den 53-åriga Zoran Milanovic har suttit som landets premiärminister under perioden 2011–2016.

Under sin presidentvalskampanj har han lovat att bland öka på jämställdheten i samhället och stöda rättsväsendets självständighet.

Presidentposten i Kroatien är främst ceremoniell. Presidenten kan inte förkasta lagar, men får tycka till i ärenden som berör utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik.

Vid årsskiftet inledde Kroatien sitt EU-ordförandeskap. Det är första gången som landet innehar ordförandeskapet. Landet blev medlem i EU år 2013.

Artikeln uppdaterades klockan 22.12 med de slutliga valresultaten.

Källor: Reuters, STT