Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Koaladöd i branddrabbade Australien, aristbedrägeri, nyord och existentiell sorg

En brandman släcker markbrand vid en motorväg nära Ulladulla i Australien 5 januari 2020.
En brandman släcker markbrand vid en motorväg nära Ulladulla i Australien 5 januari 2020. En brandman släcker markbrand vid en motorväg nära Ulladulla i Australien 5 januari 2020. Bild: AAP Image/DEAN LEWINS Australien,markbränder

Här kommer lästips för söndagen.

Under lördagen har bränderna i Australien beskrivits som de värsta hittills med hårda vindar och extrem hetta. Bränderna slår hårt mot koalapopulationen. Åtminstone hälften av den friska koalapopulationen befaras ha dött i bränderna.

Finlandssvenska Yenni Hagman-Chafei, som bor i Sydney, berättar att det inte går att komma undan röken i staden.

Polisen utreder fall där brottslingar försökt lura till sig pengar av kända artisters fans. Bedragarna har skapat falska profiler på sociala medier och bett fansen skicka pengar.

Människan är det enda djur som sörjer, hävdas det ibland, men hur ser våra sätt att sörja ut? Människors olika inställningar till döden visar också på sådant som är viktigt i livet, skriver Merete Mazzarella i sin essä.

Har du koll på nyorden från i fjol? Att klimatet är på allas läppar syns på nyordslistan där närmare tio av de 35 nya orden är klimatrelaterade. Men här finns också aspludd och antivaxxare.

Ha en bra fortsättning på kvällen!