Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo elnät ska säkras mot väder och vind under 2020-talet - elledningar grävs ner i stadig takt

Elkabel som går genom luften, träd nära
Prioritet nummer ett är att gräva ner elledningar som går genom skog. Elkabel som går genom luften, träd nära Bild: Yle/Helena von Alfthan elnät,elektrisk ledning,elkabel,Hangelby,elavbrott,Kalkstrandsvägen

Träd som faller över elledningar ska bli ett minne blott i Sibbo. Under 2020-talet ska Sibbo Energi gräva ner alla ledningar som går genom skog.

Det blåser hårt och överallt rör sig grenar i vinden mycket nära elledningar. Hangelby i Sibbo hör till de platser där det fortfarande finns mycket ledningar som går genom luften.

På fredag var hundratals hushåll i Sibbo utan el på grund av den hårda vinden. En elstolpe brast i Tallmo, vilket ledde till en skogsbrand.

I framtiden ska en allt större del av elnätet i Sibbo finnas under jorden, vilket betyder färre elavbrott.

Hård vind får trädgrenar att böja sig nära en elkabel. På området hade det varit flera strömavbrott under morgonen.
På fredag blåste det hårt och Sibbo drabbades av elavbrott. Hård vind får trädgrenar att böja sig nära en elkabel. På området hade det varit flera strömavbrott under morgonen. Bild: Yle/Helena von Alfthan elnät,elektrisk ledning,elkabel,Hangelby,stormar,vind,elavbrott,Strömavbrott,storm

Nästan 300 kilometer av elnätet i Sibbo består av elledningar som går genom luften. Av det ska hälften grävas ner inom tio år. I första hand grävs elnätet ner i skogar.

- Vi strävar efter att komma bort från skogarna under det här årtiondet, då blir det inte mera störningar. En stor del av elnätet går över åkrar, där måste man se om det finns behov av att gräva ner ledningarna från fall till fall, säger Osmo Auvinen som är direktör för nätverksamheten på energibolaget.

En elstolpe mitt på en åker.
Om elnätet går över en åker där inga grenar kan ta i ledningen så byts den inte ut. Men ska ett nytt bostadsområde byggas på åkern kan det vara dags att ta fram spaden. En elstolpe mitt på en åker. Bild: Yle/Helena von Alfthan elnät,elektrisk ledning,elkabel,Hangelby,vind,Kalkstrandsvägen

Mellan 10 och 20 kilometer elledningar grävs ner varje år i Sibbo. Auvinen berättar att Sibbo Energi redan kommit långt med att gräva ner elnätet i tätorterna Nickby och Sibbo.

I norra Sibbo har Sibbo Energi också grävt ner elledningar de senaste åren, och en elstation blev färdig i Paipis år 2016.

- I år fortsätter vi huvudsakligen i norra Sibbo och kring Nickby och Söderkulla, mot Borgby i Nickby-ändan och från Söderkulla söderut mot Eriksnäs, säger Auvinen.

En elstation av något slag, ett litet hus och mycket teknik runt omkring.
Sibbo Energi är en del av Kervo Energi-koncernen, som ägs av Kervo stad och Sibbo kommun. En elstation av något slag, ett litet hus och mycket teknik runt omkring. Bild: Yle/Helena von Alfthan elnät,elektrisk ledning,elkabel,Hangelby,transformatorstationer,Kalkstrandsvägen

Bakom jobbet ligger en lagförändring från 2013. Enligt elmarknadslagen får avbrott som beror på väder och vind inte vara för långa.

I tätorter får elavbrotten inte överstiga 6 timmar och i glesbygden 26 timmar i slutet av detta årtionde. Det jobbar Sibbo Energi på att uppnå.

På en elstolpe står det "Livsfara" och "Hangelby fbk"
Bilderna är tagna i Hangelby i Sibbo på fredag. Det hade varit problem med elförsörjningen i området under morgonen. På en elstolpe står det "Livsfara" och "Hangelby fbk" Bild: Yle/Helena von Alfthan elnät,elektrisk ledning,elkabel,Kalkstrandsvägen

Enligt Osmo Auvinen finns det inte något stort tryck på att höja priserna, trots att elbolaget nu investerar i att gräva ner elnätet.

- Vi är på ett bra område här i Sibbo, eftersom kommunen växer kraftigt. Jag ser inte att vi skulle ha samma tryck på att höja priserna som det kanske varit i andra delar av Finland, säger Auvinen.