Hoppa till huvudinnehåll

Djur och fåglar drar nytta av den milda vintern - Borgå stad sparar tiotusentals euro på att slippa snöarbete

Älgtjur i åker
Älgar, hjortar och andra djur har lätt att hitta mat när snön fattas. Älgtjur i åker Bild: Bold Stock älg,däggdjur,horn

Enbart med en titt genom fönstret är det svårt att avgöra vilken årstid vi lever i. Är det höst, vinter, vår, eller kanske en riktigt ruskig sommar?

På onsdagen kan temperaturen stiga upp till 10 grader på sydvästkusten och Åland. I Borgå, Lovisa och Sibbo blir det inte riktigt lika varmt, men inte blir det några minusgrader här heller.

Det milda vintervädret påverkar många aspekter av vardagen, både för djur och för människor.

Borgå stad sparar tiotusentals euro

Många är antagligen glada över att slippa skotta snö hemma på gården. För Borgå stad betyder en snöfri vinter rentav ganska stora besparingar.

- Vi behöver inte ploga snö eller sanda gator och parkgångar. Det minskar rejält på underhållskostnaderna, tiotusentals euro per månad, säger Juha Valkonen som är gatubyggnadschef på Borgå stad.

Närbild av plogbil
Borgå stad sparar miljoner på att kunna skippa snöröjningen. Närbild av plogbil Bild: Mikael Crawford/Yle snöplogning

Den milda vintern gör också att man kan göra byggarbeten på vintern utan att behöva smälta tjälen eller använda slaghammare för att ha sönder marken.

- Också byggnadskostnaderna hålls på en lägre nivå. Man kan säga att den milda vintern överlag skär ner på utgifterna, säger Valkonen.

Inte bara bra

- Den dåliga sidan är att isplanerna förblir sandplaner. I milt väder sliter dessutom dubbdäcken väldigt mycket på asfalten, säger Valkonen.

Slitaget från dubbdäcken leder till att man måste investera mer i att reparera asfalten, men helhetssumman blir ändå lägre än under kalla och snörika vintrar.

dubbdäck på parkerad bil
Dubbdäck sliter på vägarna då det är bar backe. Arkivbild. dubbdäck på parkerad bil Bild: Yle/Stefan Härus vinterdäck

När nederbörden kommer som regn istället för snö kan det slita mer på grusvägar, men i övrigt brukar det inte vara några problem.

- Om det inte kommer så mycket vatten på en gång att det blir översvämning, säger Valkonen.

Det har hänt en gång den här vintern. Det regnade så häftigt att dagvattennätet inte kunde föra med sig allt vatten, så det började forsa längs med gatorna istället.

Det är inte heller så bra för byggnader om nederbörden kommer oftare som regn än snö på vintern.

- Om det är vått och fuktigt så är det en prövning för ventilering och dränering, oavsett om huset är byggt i trä eller sten. I det avseendet är det bättre med minusgrader, säger Valkonen.

Milt väder = miljövänligare värme

När det är milt väder ute behövs inte lika mycket energi för att få upp värmen inomhus.

- Det största är kanske det att vi inte behöver köra våra toppanläggningar lika mycket, alltså de här som vi använder då det är jättekallt, säger Ari Raunio som är chef för värme och produktion vid Borgå Energi.

För kunderna är det fint förstås, de sparar på energiräkningen― Ari Raunio, Borgå Energi

Borgå Energi använder nästan enbart förnybara bränslen i fjärrvärmeproduktionen, men anläggningarna som körs i gång då det är riktigt kallt fungerar med gas.

Den milda vintern leder alltså till att det går åt mindre fossila bränslen.

- Volymerna blir mindre, men å andra sidan är bränslet vi andvänder förmånligare. För kunderna är det fint förstås, de sparar på energiräkningen, säger Raunio.

En räv sitter uppe på en ångande flishög och tittar sig över axeln och in i kameran.
Borgå Energi använder träflis som energikälla. Bilden är tagen i höstas då flera rävungar och ungrävar höll till på hamnområdet i Tolkis, nära Borgå Energis kraftverk. Träflishögarna samlar på sig värme, vilket gjorde dem populära bland rävarna. En räv sitter uppe på en ångande flishög och tittar sig över axeln och in i kameran. Bild: Yle/Mira Bäck Tolkis,Borgå,räv,Rävar,Paavo Valkama

Det är alltså billigare för Borgå Energi att använda träflis än gas, men samtidigt får de förstås in mindre pengar av kunderna då det går åt mindre värme.

- Det är ganska 1:1. En idealtemperatur för vår produktion skulle väl vara - 5 grader. Visst skulle jag också personligen hellre ta en vit vinter än regnslask och plusgrader, säger Raunio.

Flexibel natur

Biologen Anders Albrecht från Sibbo verkar inte längta särskilt mycket efter en vit vinter.

- Det är ganska roligt det här, när sälgen och annat har börjat blomma lite. Det visar hur flexibel naturen är, den anpassar sig, säger Albrecht.

- Går vi lite söderut så har de sådana här vintrar nästan varje år, och bra fungerar det där också. I stort sett är det samma arter där som här, fortsätter han.

Naturvetaren Anders Albrecht
Biologen och naturväktaren Anders Albrecht är inte särskilt överraskad över den milda vintern. Arkivbild. Naturvetaren Anders Albrecht Bild: Yle/ Stefan Paavola Anders Albrecht,naturvetare,insekter,naturväktarna

Enligt Albrecht är det inte ovanligt med så här milda vintrar.

- Med några års mellanrum kommer de. 2007-2008 kom det snö några veckor i januari och däremellan var temperaturen på plus.

Lättare att hitta mat - och att bli uppäten

För de flesta djur, fåglar och insekter är det milda vädret en välsignelse.

- Om vi tänker på fåglar till exempel, så har de det jättebra nu. All mat finns tillgänglig, frön och insekter är lätta att hitta, säger Albrecht.

Svanar och andra sjöfåglar som behöver öppet vatten flyttar oftast om hösten, men i år går det fortfarande att se svanar här och var i vikarna.

- Enda risken är att det mycket snabbt fryser på. Då kan de frysa fast, men det är mycket sällsynt, säger Albrecht.

Till vänster syns en person som kör en hydrokopter på isen. I mitten finns fastfrusna svanar och till höger är en person som bär en svan. I bakgrunden syns stranden med träd och hus.
Det finns en liten risk för att svanar kan fastna i isen om det fryser på mycket snabbt. Bilden är tagen under svanräddningsoperationen på Seitlaxviken i början av december. Till vänster syns en person som kör en hydrokopter på isen. I mitten finns fastfrusna svanar och till höger är en person som bär en svan. I bakgrunden syns stranden med träd och hus. Bild: Yle/Mira Bäck räddningsverksamhet,brand- och räddningsarbete,brand- och räddningsverksamhet,frivilliga brandkårer,svanar,Hydrokopter,hydrokoptrar,svanräddning

I början av december fick räddningsverket rycka ut till Seitlaxviken i Borgå där en hel flock svanar behövde hjälp för att komma loss.

Älgar och hjortar hittar grönt att äta.

- Alla har det bra, utom de som lever i skydd av snötäcket, som smågnagare. De blir lättare uppätna, säger Albrecht.

Mårdhunden ute och springer

Om det blir många varma vintrar i rad så kan det hända att de då lättfångade smågnagarna minskar rejält i antal. Albrecht är ändå inte orolig för att det här ska påverka rovfåglar vars föda de är.

- Smågnagarna fluktuerar oberoende väldigt mycket. Emellanåt är det jättefeta populationer och då häckar alla ugglor och får bra med ungar. Året efter kan det vara katastrof, också oberoende av vädret, säger Albrecht.

Björnen brukar inte vakna mitt i vintern om den en gång gått i ide, men mårdhunden sover inte lika djupt.

- Den kan gå ut och springa emellanåt om det är riktigt varmt, säger Albrecht.

Fästing på grått underlag.
Fästingar och andra insekter aktiverar sig när temperaturen stiger. Arkivbild. Fästing på grått underlag. Bild: Asko Hauta-aho / Yle fästingar

Insekter och spindlar går inte i ide, men när det blir kallt håller de sig stilla. Just nu är de i full gång.

- En del flugor och myggor är i farten och en del fjärilar flyger.

Också fästingar kan vara aktiva i det här vädret. Det fick Borgåbon Åsa Hellman uppleva då hon blev biten av en fästing i december.

Inga murklor i vår

Albrecht tror inte att det milda vädret har någon större betydelse för nästa års blåbärs- och lingonskörd.

- Det att en del lingonris blommar den här tiden minskar knappast nästa års skörd, säger Albrecht.

Blommande blåbärsris
Lingon- och blåbärsriset är fortfarande grönt på många ställen. Arkivbild. Blommande blåbärsris Bild: Yle/Fredrika Sundén blåbär,blåbärsris

Eventuellt blir lingon- och blåbärsriset lite mer uppätet när djuren kommer åt det lättare.

- Sedan finns risken att det blir vattenbrist, säger Albrecht.

Vatten binds i snön och frigörs på våren när snön smälter.

- Nu rinner det bort efter hand. Det kan bli en torr, murkelfri vår om vi har otur, säger Albrecht.

7.1.2020 klockan 20.40: Rubriken har uppdaterats. Det stod tidigare felaktigt att Borgå stad sparar miljoner.