Hoppa till huvudinnehåll

Kati Sandelin tröttnade på vädret i Finland och fattade ett beslut hon inte ångrat - Min man sade: "Ska vi flytta?" och jag svarade "jo"

En medelålders kvinna med blont går och blå tröja står i en butik. I händerna håller hon en kaffekopp.
Kati Sandelin bor och jobbar i Portugal sedan två år tillbaka. Hon har inte ångrat beslutet. En medelålders kvinna med blont går och blå tröja står i en butik. I händerna håller hon en kaffekopp. Bild: Mikko Ahmajärvi Portugal

Efter många svåra år går det bra för Portugal igen. Ekonomin växer och kunnig utländsk arbetskraft tas emot med öppna armar. Svenska Yle träffade finländaren Kati Sandelin som bor och jobbar i Portugal sedan två år tillbaka.

Lissabon

- Det var vädret, utbrister Kati Sandelin på frågan om vad som fick henne och mannen Åke Sirén att flytta till Portugal för drygt två år sedan.

De tidigare Västanfjärdborna tröttnade på den finländska vintern. En grådaskig jul för tre år sedan blev droppen som fick bägaren att rinna över.

- Det var en grå och trist jul utan snö, och så sade min man: Ska vi flytta? och jag svarade: "jo". Och då hade jag aldrig varit här ännu, berättar Sandelin.

Vi är båda lite äventyrslystna så vi tänkte att vi provar. Man kan alltid komma tillbaka.― Kati Sandelin, reseutvecklare

Beslutet som hade mognat under hösten var till slut lätt att fatta.

- Vi är båda lite äventyrslystna så vi tänkte att vi provar. Man kan alltid komma tillbaka. Och nu är vi här.

Det finns jobb för utlänningar i Portugal

Förutom vädret var det arbetsmöjligheterna som lockade Kati Sandelin och Åke Sirén till Portugal. Parets erfarenheter av turism- och restaurangbranschen har öppnat dörrar i Portugal.

- Vi har ju ännu några år kvar till pensionen så vi måste jobba, berättar Sandelin.

- Min man är kock så han jobbar som det och jag har fått jobb på en portugisisk resebyrå. Jag jobbar främst med Sverige men också lite med Finland.

För tillfället bor paret i São Martinho do Porto, en liten stad som ligger 100 kilometer norrut från Lissabon.

Portugisiskan en fördel men inget krav

Att kunna portugisiska är en fördel för den som vill jobba i Portugal, berättar Sandelin.

Men det finns också sektorer där man klarar sig utan portugisiska.

- Jag har haft tur eftersom mitt språk svenska behövs för mitt arbete och min man har haft tur för han har hittat chefer på restaurangen som pratar engelska.

Maria Luis Duro, en ung kvinna med långt mörkt hår står i en lummig park i Lissabon.
Efter många svåra år går ekonomin igen bättre. Det här märks speciellt i huvudstaden Lissabon berättar rekryteringskonsulten Maria Luis Duro. Maria Luis Duro, en ung kvinna med långt mörkt hår står i en lummig park i Lissabon. Bild: Mikko Ahmajärvi Portugal

Många utlänningar jobbar med kundtjänst

Det har av hävd varit svårt för utländsk arbetskraft att få fotfäste på den portugisiska arbetsmarknaden. Tidigare har kunskaper i portugisiska varit en förutsättning för att jobba i landet.

I dagens läge ses kunskaper i andra språk än portugisiska snarare som än merit än ett hinder inom en del branscher berättar rekryteringskonsulten Maria Luis Duro.

- Till exempel inom kundservice finns det jobb där språkbarriären inte existerar eftersom det enda man behöver göra är att tala sitt modersmål och engelska, säger Duro.

Om du kommer från Finland och inte talar annat än finska så får du problem. Men eftersom alla i dagens läge talar engelska så går det bra att försörja sig här.― Jorge Pires, rådgivare

Hon säger att den som är aktiv har goda chanser att få ett jobb i Portugal.

- Man kan använda Linkedin eller vara i kontakt direkt med rekryterare och företag. Det finns också forum på sociala medier (för utlänningar i Portugal).

- Jag skulle rekommendera dem eftersom många företag och rekryterare väljer att annonsera direkt på dessa forum.

En man i kostym som talar i ett headset.
Kontaktcentren är en inkörsport för många som vill jobba i Portugal. En man i kostym som talar i ett headset. Bild: Albert Yuralaits / Alamy call center

Kontaktcentren rekryterar runtom i Europa

Det finns gott om arbetsmöjligheter för den som vill jobba med kundtjänst i Portugal.

Kontaktcentren sysselsätter i dagens läge över 100 000 människor i landet. På mindre än fyra år har antalet anställda inom branschen ökat med ungefär 20 000. En stor del av de anställda är utlänningar.

- Det finns kontaktcenter i Portugal som svarar på samtal på många olika språk. Vissa är internationella företag medan andra är portugisiska, berättar Jorge Pires som är rådgivare vid centralorganisationen för kontaktcenter i Portugal.

- Om du kommer från Finland och inte talar annat än finska så får du problem. Men eftersom alla i dagens läge talar engelska så går det bra att försörja sig här, säger Pires.

En äldre man med grått hår tittar ut genom ett öppet fönster på ett kontor.
Det är svårt att rekrytera i stora städer som Lissabon eller Porto berättar Jorge Pires. En äldre man med grått hår tittar ut genom ett öppet fönster på ett kontor. Bild: Mikko Ahmajärvi Portugal

Företag ordnar boende och transport

Efter många svåra år går det bra för Portugal igen. Arbetslösheten har sedan finanskrisen sjunkit från närmare 20 procent till knappt sju procent. Inom många branscher råder det brist på arbetskraft.

- I dagens läge är det nästan omöjligt att rekrytera i Lissabon, Porto eller någon annan av de större städerna, berättar Jorge Pires.

Det som ger oss livskvalitet är vädret och att kunna vara ute utan att behöva palta på sig.― Kati Sandelin, reseutvecklare

Utlänningar som är villiga att jobba i Portugal tas emot med öppna armar. De mest framgångsrika företagen sköter rekryteringen på ort och ställe i olika europeiska länder.

- Människor blir ombedda att komma hit och jobba. Företagen ordnar med boende och transporter så att allt är färdigt då de anländer hit.

En spårvagn på en brant sluttandet gata. Spårvagnen och väggarna har mycket graffiti på sig och på gatan finns det mycket människor.
Lissabon lockar såväl turister som potentiell arbetskraft. En spårvagn på en brant sluttandet gata. Spårvagnen och väggarna har mycket graffiti på sig och på gatan finns det mycket människor. Bild: Mikko Ahmajärvi Lissabon

Låga löner avskräcker inte

Den förhållandevis låga lönenivån tycks inte avskräcka hugade arbetstagare från andra länder.

- Givetvis betalar vi inte lika höga löner som Nederländerna eller Sverige. Men levnadskostnaderna är också lägre här och de som kommer hit för att jobba verkar vara nöjda, säger Pires.

- I dagens läge är Portugal en av de mest lockande turistdestinationerna i Europa. Samma omständigheter som lockar turister lockar också arbetskraft.

Enligt Kati Sandelin får den som vill etablera sig i Portugal räkna med att det är den lokala lönenivån som gäller. Medellönen i landet ligger på cirka 1 000 euro i månaden.

- Vi jobbar med portugisiska löner jag och min man, men vi tycker att vi ändå har lite mer livskvalitet här. Det som ger oss livskvalitet är vädret och att kunna vara ute utan att behöva palta på sig.

- Och så är det mycket billigare här. Man säger att levnadskostnaderna här är ungefär 40 procent billigare.

Att flytta utomlands kan kännas som ett stort beslut. Men är det något du skulle rekommendera?

- Absolut! Jag tycker absolut att man ska prova. Och man behöver ju inte komma hundra procent från början om man inte vill utan man kan prova på, gästarbeta eller någonting sådant och man kan ju alltid flytta hem om det inte är trevligt.

Kati Sandelin, en äldre kvinna håller i en vit kaffekopp.
Svenska Yle träffade Kati Sandelin i Lissabon. Till vardags bor hon i São Martinho do Porto. Kati Sandelin, en äldre kvinna håller i en vit kaffekopp. Bild: Mikko Ahmajärvi Portugal