Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Varför äta gris och inte hund?

Simon Karlsson, en ung mans ansikte är inklippt över en bild på två hundar och två katter mot en enfärgad rosa bakgrund.
Borde husdjuren läggas på matbordet? Simon Karlsson, en ung mans ansikte är inklippt över en bild på två hundar och två katter mot en enfärgad rosa bakgrund. hund,simon karlsson

För ett år sedan blev det kalabalik då vissa sydkoreaner vägrade sluta äta hund för att blidka sina vita, västerländska gäster under de olympiska spelen. Samtidigt äter vi i Finland ko och gris, trots att det finns kulturer som skyr dem som pesten.

Podcasten Lägsta domstolen biter i en riktigt knivig fråga: Får man bita i hunden? Vad tycker vi om hundar som mat, och i relation till vår egen diet? Du hittar podden där poddar finns!

X3M LÄGSTA DOMSTOLEN

Lägsta domstolen är X3M:s senaste poddprojekt! I aktualitetspodden hör vi Axel Brink, Max Rantakangas och Simon Karlsson som varje tisdag tar upp ett problem som samhället bråkar om och försöker reda ut vem som har rätt och vem som har fel.

Podden hittar du på Yle Arenan och i andra poddappar, bland annat Spotify och Itunes.

En pärmbild för podden Lägsta domstolen med Max Rantakangas, Simon Karlsson och Axel Brink.
En pärmbild för podden Lägsta domstolen med Max Rantakangas, Simon Karlsson och Axel Brink. Bild: Erik Åhman & Max Rantakangas Yle X3M,lägsta domstolen

Miljontals människor i östra Asien äter hund. Om det upprör dig för att man inte får äta små söta oskyldiga hundar borde du kanske lämna bort nötköttet eller grisinnerfilén, eftersom hundratals miljoner hinduer respektive muslimer och judar inte tycker man ska äta ko eller gris.

Om det upprör dig för att hundarna i till exempel Kina eller Korea ofta hålls i grymma förhållanden, i små hönsburar där de får trängas innan de brutalt mördas – då borde du kanske också fundera två gånger innan du äter icke-vilt kött.

En liten parentes: Nu ska vi komma ihåg att köttproducenter i Finland säger att djuren i Finland mår bra. Visst finns det undantag – som i Karleby, Korsholm, Pedersöre, Toholampi, Lappträsk, Somero och Åbo för att nämna några få – men på det stora hela kan vi åtminstone dunka oss själva i ryggen och säga att det är mycket värre ute i stora världen.

80 procent av all brukbar jord i världen används för att producera kött― FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO

Faktum är ändå att djurhållningen på vår planet är förskräcklig.

Dels har vi hållbarhetsdimensionen. Vi kan gapa åt att 80 procent (!) av all brukbar jord i världen används för att producera kött och dess biprodukter, som mjölk och ägg. Eller gapa åt att klimatkrisen trycker på och kommer göra allt mer av den jorden obrukbar, samtidigt som efterfrågan på kött förväntas stiga med närmare en tredjedel fram till 2050.

Men om detta inte berör dig, och du ändå tycker att du ska få äta gris och kanske att kineserna inte ska få äta hund, då finns det två alternativ.

Antingen tycker du att det helt enkelt är barbariskt att äta hund, vilket kort sagt är ett barnsligt argument så länge du tycker det är okej att äta vissa andra djur.

Om du tycker att det är barbariskt på grund av att du sett bilder på trånga burar och lidande hundar, kommer du närmare målet. Men då behöver du också se på bilder av trängda, lidande grisar och kor. Och du behöver veta att grisar är intelligenta djur med sociala behov, som inte tillgodoses i industriell grisuppfödning. I praktiken har vi ett system där mammor och barn regelbundet tas ifrån varandra utan att den förstnämnde kan uppfostra sin kulting över huvud taget. Det finns forskning som visar på trauma i grisar på grund av det här.

Också kor har visat liknande symptom då kalvarna tas från sina mammor direkt efter födseln.

Du kan också behöva veta att kycklingar som ska bli kött i fabrik i dag är fem gånger större än kycklingarna du ser på den idylliska bondgården, men också att de måste slaktas vid fem veckors ålder för att de annars kollapsar under sin egen vikt.

Köttknippen med näbb och fötter (som också hamnar i vår mat) och ett knappt bultande hjärta, satt till världen för fem veckors tid för att vi ska få äta broiler.

Grisarna trivs då de får vara ute i det fria
Den här grisen, som de flesta andra finska grisar, mår bra. Men hans kusiner i fabrikerna ute i stora världen mår inte bra. Grisarna trivs då de får vara ute i det fria Bild: YLE/Maud Stolpe korsnäs

Så jag, som åtminstone tills jag skrev den här kolumnen ätit kött, vill bara att du ska veta att det inte finns någon vettig orsak att klaga på kulturer som äter hund, råtta, orm, känguru eller kamel så länge som du äter kött själv.

Sen kan man diskutera om vi också borde äta hund? Ge husdjuren ett gott liv och låt dem sedan med värdighet bli ett gott mål. Sparar säkerligen också på klimatet, eller? Vad tycker du?

Lyssna på X3M Lägsta domstolen för att höra våra tankar!