Hoppa till huvudinnehåll

Lägg undan vinterrocken - på onsdagen kan det bli nästan rekordvärme

En tunn isskorpa har lagt sig på en sjö, där solen lyser lågt över strandgräset.
Det blir ovanligt varmt i Finland från och med i morgon. En tunn isskorpa har lagt sig på en sjö, där solen lyser lågt över strandgräset. Bild: Linus Hoffman/Yle Littois,Littois träsk,sjöar,Lundo,S:t Karins,is,nyis

Vid sydvästkusten och på Åland kan temperaturen stiga till och med
till närmare 10 grader på onsdagen då ett regnområde tar med sig mycket varm luft.

Värmerekordet för januari är 10,9 grader. Det mättes i Jomala på Åland den 6 januari 1973.

- Det återstår att se i morgon om det blir ett nytt rekord, men ovanligt varmt blir det i vilket fall som helst, säger Cecilia Wolff från Meteorologiska institutet.

Det har varit ovanligt varmt också på andra håll. Till exempel i Norge steg temperaturen upp till 19 grader förra veckan och det är nu samma föhnvind som blåser igenom Skandinavien.

Då luftmassorna når Norge och den skandinaviska fjällkedjan värms de upp betydligt i och med den så kallade föhneffekten. Fenomenet uppstår när luft strömmar över ett berg eller annan större upphöjning. Föhnvindarna kan innebära stora och snabba väderförändringar på läsidan i bergstrakter.

- Den vinden har tagit med sig ovanligt varm luftmassa som nu också når till Finland, säger Wolff.

Enligt Wolff ser det ut att bli ovanligt varmt också resten av veckan. Väderprognosen för de nästa fyra veckorna verkar följa samma linje - det blir mildare än vanligt för den tiden på året.

Tidvis kan vädret vara ostadigt och temperaturen kan till och med sjunka under noll grader på fredag och lördag i hela landet, men på söndag är temperaturen rejält på plussidan igen.