Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Hotet om krig mellan USA och Iran större än på flera år, myndigheterna i Australien varnar för att brandläget kan förvärras på fredag, amerikansk reträtt ett misstag

En brandman släcker markbrand vid en motorväg nära Ulladulla i Australien 5 januari 2020.
En brandman släcker markbrand vid en motorväg nära Ulladulla i Australien 5 januari 2020. Bild: AAP Image/DEAN LEWINS Australien,markbränder

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

En majoritet av de unga vuxna i Finland känner ångest över naturens tillstånd och klimatförändringen, ofta eller så gott som hela tiden. Utvecklingsdirektör Kristian Wahlbeck på föreningen Psykisk hälsa i Finland säger att problemet måste tas på allvar.

Hotet om krig mellan USA och Iran är nu större än på flera år, eller rentav årtionden, tror den finländsk experten Hannu Juusola. Juusola anser att situationen är explosiv. USA har en betydande militär kapacitet vid Persiska viken och nyligen flögs ytterligare 3 000 amerikanska soldater till regionen. Juusola säger att USA vid behov kan slå till djupt inne i iranskt territorium och Iran vet om det.

I Österrike svärs den nya konservativ-gröna regeringen in i dag. För första gången någonsin får landet nu en regering bestående av folkpartiet ÖVP och de gröna. I synnerhet migrationspolitiken kan komma att bli en tvistefråga de två partierna emellan.

I Australien varnar myndigheterna för att brandläget igen kan förvärras på fredag, då det heta och torra vädret återvänder till landets östkust. Bland annat hotar flera bränder i delstaten New South Wales att mötas och bilda en ny så kallad megabrand.

Brevet som publicerades igår och tydde på en amerikansk reträtt var ett misstag, och USA har inga planer på att dra sig ur Irak, säger försvarsminister Mark Esper. Irakiska parlamentet röstade igår för att utländska styrkor ska lämna landet efter att USA dödade den iranska generalen Qasem Soleimani i en drönarräd i Bagdad. Esper syftade på ett brev från USA:s befälhavare i Irak till en irakisk general, som nämner truppförflyttningar i regionen efter parlamentets beslut.

Väder

Det är mulet och svag regn i hela landet, i Norra Österbotten och Kajanaland kan det förekomma svagt snöfall. Temperaturen är från +2 till +6 grader, i öst omkring noll grader.

Mest måttlig sydlig till sydvästlig vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes