Hoppa till huvudinnehåll

Populärt att handla på söndagar - supermarketar gynnas mest av fria öppettider

Ett butiksbiträde vid grönsakshylla.
Lördagskvällar och söndagar har blivit populära dagar att handla mat. Ett butiksbiträde vid grönsakshylla. Bild: Kesko livsmedelsbutik,grönsaker,mat,butiksbiträde

Allt fler finländare köper sin mat i hypermarketar som Prisma och K-Citymarket, eller supermarketar. Ända sedan år 2016 har stora butiker fått hålla öppet hela natten.

Allt fler finländare gör sina inköp på söndagar eller sent på kvällarna.

Butiker som är över 1 000 kvadratmeter stora, alltså supermarketar, är de som gynnats mest av fria öppettider.

Deras sammanlagda försäljning har vuxit med över 20 procent från 2015, enligt Finlands dagligvaruhandels information.

Tillväxthastigheten har fördubblats i jämförelse med hela dagligvaruhandeln.

Vd för Finlands dagligvaruhandel Kari Luoto tror att öppettiderna som har släppts fria är en central orsak till att försäljningen har vuxit specifikt i de stora butikerna.

– De har kunnat dra mest nytta av de ökade öppethållningstimmarna ekonomiskt, säger Luoto till STT.

De allra största hypermarketarna, som Prisma och K-Citymarket, har inte klarat av att öka försäljningen lika mycket efter att öppettiderna släppts fria.

Luoto tror att det beror på att supermarketar är belägna vid områden med bosättning, medan hypermarketar ofta inte ligger i områden av tät bebyggelse, vilket innebär att man måste ta sig dit med bil.

Butikernas öppettider släpptes fria i början av 2016, alltså fyra år sedan.

Förändringen påverkade i synnerhet butiker som är över 400 kvadratmeter och vars öppettider tidigare begränsats under kvälls- och nattetid, samt helger.

Småbutiker stänger

Då begränsningarna för öppettiderna försvann, tappade små butiker trumfkortet, som de mer omfattande öppettiderna erbjöd.

– Den gamla lagstiftningen har skapat ett lite konstgjort nätverk för små butiker, som inte har motsvarat efterfrågan i marknadsekonomin, säger Luoto.

Hundratals små butiker har stängt i Finland under de senaste åren.

Det är ändå svårt att säga hur många små butiker som stängt på grund av att öppettiderna släppts fria.

I handelsbranschen har det redan i åratal pågått en utveckling där butikernas mängd minskar och deras genomsnittliga storlek växer.

Enligt direktör för S-gruppens detaljhandel Ilkka Alarotu, har de fria öppettiderna inte haft en direkt inverkan på att de små butikerna minskat i antal.

– Jag tror inte det har att göra med utvidgningen av öppettiderna, eftersom trenden har funnits länge och det har också att göra med urbaniseringen.

Han tror att handelns övergång till större butiker fortsätter, fast den största minskningen i antalet små butiker redan skett då butiker som inte längre lönar sig, fallit bort.

– Också de minsta butikerna har en möjlighet att leva eftersom de behövs som närbutiker på landsbygden, och också som egentliga inköpsställen, säger Alarotu.

Söndagar har sakta blivit lika populära dagar att handla mat som normala vardagar.

Enligt Alarotu har också lördagskvällar blivit populära. Tidigare hade inte de större butikerna tillstånd att ha öppet på lördagar efter klockan 18.

Källa: STT