Hoppa till huvudinnehåll

Spekulationerna i full gång efter att Nashville sparkat sin chefstränare – Pekka Rinne: "En sista väckarklocka"

Målvakten Pekka Rinne och tränaren Peter Laviolette i nyårsdagens utomhusmatch mot Dallas.
Målvakten Pekka Rinne och tränaren Peter Laviolette i nyårsdagens utomhusmatch mot Dallas. Målvakten Pekka Rinne och tränaren Peter Laviolette i nyårsdagens utomhusmatch mot Dallas. Bild: All Over Press Peter Laviolette,Pekka Rinne

Ishockeyklubben Nashville byter chefstränare. NHL-klubben gör sin 21:e säsong i ligan och den konservativa klubbledaren David Poile förväntas snart presentera ersättaren som blir organisationens tredje huvudcoach. Enligt målvakten Pekka Rinne har lagets bleka säsong berott på en svajig defensiv som sparkade Peter Laviolette inte fick ordning på.

Nashville, som inför säsongen spekulerades vara ett potentiellt topplag, har fått en rätt så tung start på säsongen. Saldot är 45 poäng på 41 matcher. Laget är bara elva i öst och avståndet upp till Winnipeg på sista slutspelsplats är fem poäng.

General managern David Poile har gjort sig känd som en klubbchef som ogärna byter tränare. Nashville gör sin 21:a säsong i NHL och har haft två chefstränare: Barry Trotz (1998–2014) och Peter Laviolette (2014–2020).

För Laviolette blev den sjätte säsongen i klubben hans sista. Nashville meddelar nämligen nu att Laviolette och assistenten Kevin McCarthy får gå. Laviolettes främsta framgång i klubben blev Stanley Cup-finalserien våren 2017 som Pittsburgh ändå vann med 4–2 i matcher.

Klubben har ännu inte gått ut med vem som ersätter Laviolette. Journalisten Jeremy K. Gover som följer laget presenterar sex namn som har nämnts i spekulationerna:

  • Karl Taylor, tränare för AHL-farmarlaget Milwaukee
  • Pete DeBoer, sparkad från San Jose i december
  • John Hynes, sparkad från New Jersey i december
  • Mike Vellucci, tränare för Pittsburghs farmarlag Wilkes-Barre/Scranton i AHL
  • Phil Housley, assisterande tränare i Arizona
  • Rikard Grönborg, tränare för ZSC i Schweiz

Tränaren förväntas presenteras på tisdagskvällen finsk tid. Enligt The Athletic (bakom betalmur) ska Taylor inte vara aktuell, medan DeBoer uppger att han inte har kontaktats.

"Han fick oss kanske inte att spela som han ville"

Målvakten Pekka Rinne hör till Nashvillespelarna som har haft en tung säsong. Räddningsprocenten är 89,6, då den var 91,8 säsongen 2018–19. Han säger till Yle Urheilu att tränarbytet kom som en överraskning.

– Visst har den här säsongen varit en stor besvikelse för oss. Nu är vi redan halvvägs. Under Laviolettes ledning har vi gått framåt som lag, men den här lösningen är samtidigt ett tecken på hur förväntningarna på laget successivt har stigit.

– Vi har en del att förbättra vad beträffar disciplinen. Och visst snackade Laviolette om dessa saker helt tillräckligt. Det handlar mer om hur vi utförde vad som önskades. Han fick oss kanske inte att spela som han ville, men vi gjorde inte heller hans liv lätt.

Går Nashville till slutspel?

Ja
54.3% (119 röster)
Nej
45.7% (100 röster)
Antal avgivna röster: 219

"En sista väckarklocka"

Enligt Rinne behöver den nya chefstränaren inte fundera på vad han först behöver ta tag i.

– Det känns som att vi aldrig riktigt har fått defensiven att fungera. På det sättet har allt blivit utmanande. Just nu spelar många spelare under sin förmåga.

SäsongGjorda målInsläppta målPoäng
2017–183,262,571,43
2018–192,932,611,22
2019–203,463,341,10

– Det här är en sista väckarklocka för spelarna. Vi har helt enkelt förlorat för många matcher och släppt in för många mål. Få i laget gör sitt livs säsong och det märks. Att Roman Josi varje kväll är vår bästa spelare räcker inte.

Ingen panik

På pappret hör Nashvilles lag till ligans bästa. En redan stark spelartrupp förstärktes i våras med Mikael Granlund och i somras med Matt Duchene. Sommarens enda märkbara förlust var backen P.K. Subban som har haft en mardrömslik säsong i sin nya klubb New Jersey.

– Vi har ett par bra offensiva kedjor, ett par bra defensiva kedjor och en oerhört rörlig backbesättning. Bara vi fokuserar mer på defensiven får vi bättre möjligheter att anfalla. Och då chanserna kommer har vi vad som krävs för att sätta puckarna i mål.

SpelarePoäng
1. Roman Josi (back)14 + 30 = 44
2. Filip Forsberg (anfallare)14 + 14 = 28
3. Matt Duchene (anfallare)9 + 19 = 28
4. Ryan Ellis (back)6 + 22 = 28
5. Calle Järnkrok (anfallare)12 + 15 = 27

Efter att halva säsongen har spelats har Nashville alltså 45 poäng. Under de tre senaste säsongerna har det sista slutspelslaget i väst tagit 94 (2016–17), 94 (2017–18) respektive 90 poäng (2018–19).

– Allt är fortfarande öppet och jag litar till fullo på det här laget. Under våren måste vi ta 55–60 poäng, vilket innebär att vi inte har råd med längre förlustsviter. Vi behöver snabbt få spelet att stämma. Men det råder ingen panik, vi är bara ett par poäng från slutspelsstrecket, säger Rinne.

Mikael Granlund på isen.
Mikael Granlunds saldo är blygsamma 6 + 8 = 14 på 35 matcher. Mikael Granlund på isen. Bild: Fred Kfoury III/Icon Sportswire/AOP Mikael Granlund