Hoppa till huvudinnehåll

Stålblock som väger 150 ton lyfts upp i luften – på fredag kväll startar ett känsligt skede i bygget av Logomobron

Nya logomobron.
Ungefär så här ska bron se ut då den är klar. Själva bron är av glas och kallas Jousi - Bågen. Nya logomobron. Bild: Åbo stad. logomo

Efter månader av fördröjning går bygget av Logomobron framåt igen. Vid 17-tiden på fredag börjar arbetet med att lyfta upp de stödkonstruktioner som bron ska hänga i.

Arbetet börjar på Bangårdsgatans sida där två enorma stödkonstruktioner kommer att lyftas upp, och arbetet pågår under fredag och lördag kväll och natt.

Efter det flyttas lyftkranarna till Logomosidan och följande veckoslut lyfts de två andra stödkonstruktionerna på plats.

Stödkonstruktionerna svetsas fast i de höga tornen som redan står på bangården.

Arbetet är så krävande att det inte kan utföras om det blåser mer än nio meter per sekund. Om det blåser för hårt skjuts jobbet fram till följande veckoslut.

– Medan de tunga stödkonstruktionerna lyfts upp får inga tåg passera nedanför, berättar Kimmo Suonpää som är byggnadsdirektör vid Åbo stad.

Den största stödkonstruktionen som lyfts upp väger 150 ton och är 50 meter lång. Konstruktionen har fraktats från Aura till Åbo i delar och svetsades ihop på bangården.

Bron kommer senare

Senare i vår kommer själva bron i glas att sättas på plats. Den blir 140 meter lång och går över järnvägsspåren mellan Formansgatan och Logomo.

Prislappen för bron har mer än fördubblats från cirka 6,9 miljoner euro till 16 miljoner och invigningen av bron har försenats med två år. Men senast i september är det dags för invigning.

– Vi håller fast vid att bron ska vara klar fredagen den 4 september 2020. Det är det datumet som fortfarande gäller, säger Suonpää.