Hoppa till huvudinnehåll

Finnair ändrar rutten för sitt Dubaiflyg – också andra flygbolag undviker Iran och Iraks luftrum

Finnairin lentokoneen peräosaa, kone seisoo kentällä.
Finnair är redo att dirigera om Dubairutten hela veckan. Finnairin lentokoneen peräosaa, kone seisoo kentällä. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle flygplan,Finnair

Flygbolaget Finnair har beslutat att omdirigera sin flygrutt till Dubai på grund av det osäkra läget i Iran och Irak. Rutten ändras så att planet i stället flyger över Saudiarabien.

I vanliga fall flyger Finnairs flyg till Dubai en stund i Irans luftrum. Nu kommer flyget i stället ta rutten över Saudiarabien.

Beslutet fattades under ett möte på onsdagen.

– I den här situationen bestämde vi att vi inte kommer att använda Irans och Iraks luftrum överhuvudtaget, berättar Päivyt Tallqvist som är ansvarig för Finnairs mediekontakt.

Morgonens flyg till Dubai försenades några timmar på grund av beslutet. Eftersom flygtiden förlängs med ett par timmar kommer flygplanet att göra en mellantankning i Greklands huvudstad Aten.

Finnair följer kontinuerligt med läget i området och är redo att lägga om rutten också för sina övriga flyg till Dubai den här veckan.

– Vi förbereder oss på att flyga över Saudiarabien hela veckan för att undvika de här konfliktsituationerna mellan Iran och Irak.

Inga andra av Finnairs flyg rör sig över området.

Också andra flygbolag ändrar sina rutter

Flera internationella flygbolag har ändrats sina flygrutter för att undvika Iran och Iraks luftrum.

Åtminstone Singapore Airlines, Malaysia Airlines och det taiwanesiska bolaget EVA Air har omdirigerat sina Europarutter, skriver CNN.

I USA har den nationella flygmyndigheten förbjudit landets kommersiella flygbolag att röra sig inom Iraks, Irans och Persiska vikens luftrum.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text Finnair muutti Dubain-lentonsa reittiä – myös monet muut yhtiöt kiertävät Iranin ja Irakin ilmatilan skriven av Jussi Salokorpi.