Hoppa till huvudinnehåll

Grönt på åkrarna i januari - Liljendalbonden Kristoffer Nilsson är nöjd med hur höstvetet tar sig

Man går på grön åker
Höstvetet har vuxit fint på Nilssons åker. Det blir inte för vått på åkern som sluttar mot Forsby å. Men han är rädd att vetet ska få isbränna. Man går på grön åker Bild: Yle/Helena von Alfthan lantbruk,lantbruksföretagare,mjölkboskapsgårdar,bonde,Lovisa,jordbrukare,höstsäd,liljendal

Efter två torra somrar sitter det bra med mycket regn, tycker jordbrukare Kristoffer Nilsson i Liljendal. Han odlar höstvete för första gången, och hoppas vädret inte ska slå till mot skörden.

Det är svårt att tro att vintern är här. Bara mörkret som sänker sig klockan tre på eftermiddagen avslöjar att det inte är vår.

Kristoffer Nilsson har en mjölkgård i Liljendal. För honom har den milda vintern inte orsakat problem - tvärtom. Efter två torra somrar behövs regnet som nu kommit.

man i röd munjacka och skägg på åker
Kristoffer Nilsson prövade på höstvete för första gången. Hittills har det gått bra. man i röd munjacka och skägg på åker Bild: Yle/Helena von Alfthan lantbruk,lantbruksföretagare,mjölkboskapsgårdar,bonde,Lovisa,jordbrukare,höstsäd,liljendal

Dessutom har Nilsson ett experiment på gång. Han provar på att odla höstvete.

- Egentligen har det milda vädret inte så stor inverkan i slutändan. Det är bra för höstvetet som växer sakta men säkert, säger Nilsson.

Kristoffer Nilsson odlar främst vall, men också korn, havre och i år höstvete.

- Det är bra att det regnar så här mycket när det var så torrt i somras, åtminstone här kring mig. Det höjer grundvattennivån. Man får hoppas att det skulle gynna kommande skördesäsong.

Grönt höstvete i lerig jord
Höstvetet växer sakta men säkert. Risken finns ännu att det fryser. Ett tunt snötäcke skulle sitta fint. Grönt höstvete i lerig jord Bild: Yle/Helena von Alfthan lantbruk,höstsäd,höstvete

Nu hoppas Nilsson att vintervädret inte ska bjuda på obehagliga överraskningar.

- Höstvetet växer ännu och mår förvånansvärt bra. Jag har varit lite rädd här mellan varven när det har kommit mycket vatten, och så har det samlats pölar fläckvis. Så har det varit lite kallt och det har frusit på, och jag har varit lite rädd att det blir isbränna.

vatten har samlats i kanten på en plogad åker
Vått. Men hos Nilsson har vattnet inte varit ett problem den här vintern. vatten har samlats i kanten på en plogad åker Bild: Yle/Helena von Alfthan lantbruk,lantbruksföretagare,mjölkboskapsgårdar,åkerbruk,liljendal

Nilssons åker sluttar ner mot Forsby å, så vattnet rinner av och samlas inte för länge i pölar.

Höstvetet har inte heller frusit, vilket höstsådden kan göra om ett tunt istäcke bildas.

Korna väntar på kvällsmaten och muar i ladugården. Bakom ladugården finns stora vita bollar. Här finns foder som Nilsson själv odlat.

Man går längs väg mot bondgård
Kristoffer Nilssons gård ligger i Drombom i Liljendal i Lovisa. Man går längs väg mot bondgård Bild: Yle/Helena von Alfthan lantbruk,lantbruksföretagare,mjölkboskapsgårdar,bonde,jordbrukare,liljendal

Kristoffer Nilsson kan inte besluta vilket väder han önskar sig allra helst för resten av vintern.

- Höstvetet skulle det gynna om det skulle komma ett tunt snötäcke och så kallt. Men om man ser på en plogad åker - den skulle tåla en ordentlig köld och sen först snö.