Hoppa till huvudinnehåll

Hårda vindar längs kusten ledde till elavbrott och försenad färja

Styrelsegården i Vasa.
På onsdagsmorgonen rev vinden loss presenningen runt Styrelsegården i Vasa Styrelsegården i Vasa. Bild: Yle/Filip Sten Vasa,storm

Det har blåst hårt i Österbotten i natt och under morgonen. Som mest har det blåst till och med 26 meter per sekund i vindbyarna utanför Sälgrund i Kaskö. Vinden mojnar under dagen.

I Klemetsö i Vasa har det i vindbyarna blåst upp till 24 meter per sekund och i Jakobstad kring 22 meter per sekund. De hårda vindarna har också lett till elavbrott längs kusten.

Som mest var hundratals hushåll utan el i Vasa, Korsholm, Korsnäs, Närpes och Kristinestad. Vid det här laget har alla fått sin el tillbaka.

Försenad färja

Trots de hårda vindarna har flygen och tågen gått enligt tidtabell. Wasaline blev däremot en timme försenad i starten från Umeå på onsdagsmorgonen.

Den hårda sjögången gjorde att lasten måste surras mer omsorgsfullt. I och med det tog lastandet längre tid än vanligt. Färjan anländer till Vasa cirka en timme försenad vid 14.30 tiden.

Också avgången från Vasa till Umeå blir försenad och färjan beräknas komma iväg vid 15.30-tiden.

Högt vattenstånd

Vattenståndet är också högt längs den österbottniska kusten just nu. I Vasa och Jakobstad är vattenståndet cirka 70 centimeter över det normala.

Vattenståndet väntas också stiga ytterligare under dagen och kan närma sig till och med en meter.

Österbotten har ändå skonats från större stormskador. Men det fortsätter att blåsa hårt till havs.

Natten till torsdag tilltar vinden igen och Meteorologiska institutet varnar för hård vind. Från och med midnatt blåser västlig till sydvästlig vind 17 meter per sekund.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten