Hoppa till huvudinnehåll

Israelisk kvittering i slutsekunderna fullbordade Finlands kollaps i VM-kvalet: ”Släpper in 19 mål i andra – det läcker i försvaret”

Ola Lindgren tar sig för huvudet
Ola Lindgren fick se Finland tappa ledningen mot Israel. Ola Lindgren tar sig för huvudet Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24 handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Ola Lindgren

Chanserna i VM-kvalet begravdes för gott – och Finland rasade dessutom ihop mot Israel. Handbollslandslaget tappade en klar ledning och fick se segern gå upp i rök i slutsekunderna. ”Vi tappar konceptet efter paus”, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

Femtio minuter som gick enligt manuset – och tio minuter som blev raka motsatsen. Finland lyckades tappa en femmålsledning i VM-kvalet mot Israel i slutminuterna.

Israel vann slutfasen med 7–2 och kvitterade med två sekunder kvar att spela. Niv Levy fastställde slutresultatet 26–26 i Riihimäki.

– Jag är väldigt besviken i och med att vi leder hela matchen. Vi har en väldigt bra möjlighet att avgöra två gånger om i spel sex mot fem, men vi bränner de lägena. Vi tappar konceptet efter paus och gör för många tekniska fel, säger förbundskaptenen Ola Lindgren till Yle Sporten.

Samtidigt som slutsignalen ljöd startade det israeliska jublet. Gästerna utnyttjade den sista minuten till fullo. Deras sista anfall pågick i femtiosex sekunder.

– Jag hade inte räknat med det. Jag tänkte att vi skulle hinna anfalla en gång till och så skulle jag ta timeout. Vi får en tuff utvisning som ställer till det – men det här är något som vi kan lära oss av, säger Lindgren.

Med åtta sekunder kvar åkte Fredrik Forss ut två minuter.

– I mitt tycke är det inte en utvisning. Mitt i matchen kanske det är två minuter, men nu avgör den i praktiken. De får ett jättebra läge, säger Nico Rönnberg till Yle Sporten.

”Var värda två poäng”

Rönnberg gjorde tio mål och var matchens gigant. När han summerar sin egen insats grämer han sig ändå.

– Tio mål är bra, men jag bränner tre till fyra kanonlägen. Jag ska bara göra mål på mitt sista skott. Då skulle vi ha avgjort tidigare.

– Vi var värda två poäng i dag. Vi spelade jättefin handboll i femtio minuter, men tyvärr släpper vi in dem i matchen. De gjorde några byten i försvaret och pressade oss till enkla avslut.

Nico Rönnberg.
Nico Rönnberg gjorde tio mål i matchen. Nico Rönnberg. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24 handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Nico Rönnberg

Den israeliska kvitteringen innebar också att Finland inte tog sin tredje raka hemmaseger i VM-kvalet. Rent tabellmässigt spelade det mindre roll. Finland begravde sina chanser i kvalgruppen när det blev en mardrömsstart på 2020 nere i Grekland.

– Vi har jobbat hårt med vårt försvarsspel efter den matchen. Nu gjorde vi det bra i första halvlek, men efter paus tappade vi intensiteten. Vi släpper in nitton mål efter paus – det läcker i försvaret, säger Lindgren.

Överväger att rotera mer mot Cypern

Ett par timmar före Finlands match mot Israel vann Grekland stort hemma mot Cypern. Grekerna stormar mot avancemang till nästa fas av VM-kvalet.

För Finland väntar den sista matchen borta mot Cypern på söndag. Sedan vänds fokus mot starten på EM-kvalet nästa vecka. Dubbelmötet med Georgien stakar ut resten av året för landslaget.

– Matchen mot Cypern ska vi bara vinna. Den betyder ingenting för kvalet, men det blir en bra uppladdning inför mötet med Georgien, säger lagkaptenen Miro Koljonen.

Miro Koljonen passar bollen samtidigt som han uppvaktas av en israelisk spelare
Miro Koljonen. Miro Koljonen passar bollen samtidigt som han uppvaktas av en israelisk spelare Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24 handboll,Finlands herrlandslag i handboll,miro koljonen

Det återstår att se hur Lindgren matchar laget på söndag. Han vill inte spekulera för mycket i hur det blir, men Georgien lär ligga i bakhuvudet hos förbundskaptenen.

– Vi kanske går runt lite mer mot Cypern. Vi får se hur spelarna ser ut när vi kommer dit. Nico har gått rätt tufft i de två senaste matcherna. Vi behöver honom i vårt anfallsspel mot Georgien.

Hur viktig är han för det här laget?

– Han är otroligt viktig. Han gör de lätta målen, driver tempot i omställningarna och är kreativ. Vi behöver en fräsch Nico mot Georgien.

Handboll, VM-kval:

Finland–Israel 26–26 (12–7)
Finlands mål: Nico Rönnberg 10, Fredrik Forss 5, Miro Koljonen 4, Benjamin Helander 3, Oscar Kihlstedt 1, Robin Sjöman 1, Richard Sundberg 1, Roni Syrjälä 1.

Damernas FM-serie:

GrIFK–Atlas 36–17 (18-–10)
GrIFK: Sara Sandelin 6, Carolina Rehnberg 6, Mathilda Sandblom 5, Corinna Jensen 4, Linnea Harms 4, Alexandra Karsten 3, Carolina Böckelman 3, Sandra Laitinen 2, Sophia Böckelman 2, Greta Wirén 1

Atlas: Susanna Larkimo 4, Emma Karvala 4, Emma von Nandelstadh 3, Meri Veikkola 1, Wilma Rehnström 1, Anna Nerola 1, Mariela Lönnqvist 1, Julia Lampinen 1, Saara Koskinen 1

Läs också

Nyligen publicerat - Sport