Hoppa till huvudinnehåll

Marin och Löfven träffades för första gången – Iran var i fokus, men också kortare arbetstid kom upp

Sanna Marins (SDP) första besök som statsminister överskuggades av att flera svenskar fanns ombord på det flyg som kraschade i Iran i dag.

Statsminister Sanna Marins (SDP) första statsministerbesök fick inledas med kondoleanser. Besöket som skulle handla om bland annat miljöåtgärder och Östersjön samt säkerhetsläget i Europa kom att handla mycket om utvecklingen i Mellanöstern.

- Jag vill inleda med att framföra mina varmaste kondoleanser med anledning av flygolyckan i Iran där flera svenskar har omkommit, inledde Marin när hon talade på presskonferensen efter mötet.

Sanna Marin och Stefan Löfven tittar på varandra under en presskonferens i Harpsund.
Marin och Löfven är överens om att Finland och Sverige är goda vänner. Sanna Marin och Stefan Löfven tittar på varandra under en presskonferens i Harpsund. Sanna Marin,Stefan Löfven,Harpsund,Sverige,presskonferens,Finland,flaggor

Under förmiddagen blev det klart att det var flera svenskar ombord på det flygplan som störtade i Iran tidigt i morse. Ukrainas utrikesminister har bekräftat att tio svenskar fanns ombord på planet. Aftonbladet har uppgifter om att det kan röra sig om så många som sjutton.

Också en stor del av presskonferensen kom att handla om läget i Mellanöstern. Båda statsministrarna uttryckte sin oro för läget.

- Jag är djupt bekymrad över de iranska missilattackerna. Både Sverige och Finland har trupp i Irak, finsk trupp finns på basen i Erdil som utsattes. Nu måste alla parter deeskalera, sa statsminister Stefan Löfven på presskonferensen.

Östersjön och sysselsättningsåtgärder diskuterades

I övrigt betonade statsministrarna att Sverige och Finland har ett starkt och gott samarbete, och att det ska fortsätta sträcka sig över både klimatåtgärder, säkerhetsfrågor och åtgärder för att höja sysselsättningsgraden.

- Ett viktigt mål i Finlands regeringsprogram är att höja sysselsättningsgraden till 75 procent, vi tittar på Sverige och vad de har lyckats göra för att höja särskilt de äldres och invandrarnas sysselsättningsgrad, sa Marin.

Också Östersjöns tillstånd och Ryssland och Ukraina diskuterades under mötet.

Sanna Marin och Stefan Löfven hälsar på varandra med ett handslag och en kindpuss.
Marin välkomnades varmt av sin svenska kollega. Sanna Marin och Stefan Löfven hälsar på varandra med ett handslag och en kindpuss. Sanna Marin,Stefan Löfven,Harpsund,Sverige

Marin och Löfven talar engelska

Sanna Marin talade en del svenska under pressträffen, men till största delen talade hon finska som tolkades för journalisterna och statsminister Löfven. Sinsemellan talar Löfven och Marin engelska.

Sanna Marin träffade Stefan Löfven på statsministerns representationsbostad i Harpsund, ett par timmars bilväg utanför Stockholm.

Journalister och fotografer står i rad för att ta bild på Sanna Marin och Stefan Löfven på herrgården i Harpsund.
Herrgården i Harpsund är statsministerns rekreations- och representationsbostad. Journalister och fotografer står i rad för att ta bild på Sanna Marin och Stefan Löfven på herrgården i Harpsund. Bild: Yle / Marianne Sundholm Sanna Marin,Stefan Löfven,Harpsund

Statsministrarna anlände till Harpsund vid 12.30 finsk tid och diskuterade i ett par timmar innan pressträffen 14.30.

Vid strax efter 15 lämnade statsministrarna Harpsund, Marin för att hinna till ett flyg hem till Finland.

Läs också