Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Flygplan har störtat i Iran, Trump drar tillbaka hot, Iran har avfyrat 12 missiler

Ukraine international plan
Ett liknande Ukraine International Airlines Boeing 737 -plan har störtat i Iran. Ukraine international plan Bild: idp aircraft collection / Alamy flygplan

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

I dag börjar tingsrätten i Östra Nyland behandla kravet på verksamhetsförbud mot den kriminella organisationen United Brotherhood. Polisstyrelsen och åklagaren kräver att organisationen ska läggas ner. Orsaken är bland annat att ligan är beväpnad och våldsam. I går inleddes en annan rättegång i Åbo där 20 medlemmar i United Brotherhood står åtalade.

Statsminister Sanna Marin från SDP gör sitt första statsbesök som statsminister i dag. Marin kommer att träffa sin svenska kollega Stefan Löfven i Harpsund. Statsministrarna ska bland annat diskutera säkerheten kring Östersjön, klimatfrågor och EU-ärenden.

Ett ukrainskt passagerarplan med 180 personer ombord har störtat kort efter start nära flygplatsen i Irans huvudstad Teheran. Alla passagerare omkom. Ukraine International Airlines Boeing 737-planet störtade av okänd anledning kort efter ha lyft från Imam Khomeinis internationella flygplats i Teheran. Enligt iranska nyhtesbyrån ISNA misstänks tekniska problem ha orsakat olyckan.

Iran har avfyrat minst 12 ballistiska missiler mot två irakiska baser med amerikansk personal, som hämnd för mordet på den iranska toppgeneralen Qasem Soleimani. Attackerna har inte krävt några amerikanska dödsoffer, men åtminstone ett stridsplan antändes och började brinna till följd av attacken.

USA:s President Trump drar tillbaka hoten om att anfalla iranska kulturmål och lovar följa internationell lag, uppger nyhetsbyrån Reuters. Trump hotade tidigare med att slå ut 52 iranska mål, varav ett är särskilt viktigt för den iranska kulturen. Att anfalla kulturella mål bryter mot internationell lag.

Väder

I landets södra och mellersta delar är det mulet och tidvis regn eller duggregn. I norra Karelen och i norra Savolax även snöblandat regn. I natt blir det uppehåll västerifrån och vädret klarnar delvis upp.

Temperaturen är mellan +2 och +7 grader. I natt sjunker temperaturen till mellan -1 och +3 grader. Måttlig eller frisk samt byigt sydlig till västlig vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes