Hoppa till huvudinnehåll

VAR är på väg in i finländsk ligafotboll – Mattias Gestranius försvarar det kritiserade systemet: "Vi ska eliminera skandalmissar och huvudlösa domslut"

Domare videogranskar situation.
Videogranskningar kan vara aktuella i fotbollsligan 2022. Domare videogranskar situation. Bild: All Over Press videodomarsystem

Det omstridda videodomarsystemet VAR (Video assistant referee) kommer att tas i bruk åtminstone på vissa håll i Finland säsongen 2022, rapporterar Savon Sanomat. En utmärkt nyhet, säger Mattias Gestranius för Yle Sporten.

Det är få saker som väckt lika stor debatt inom fotbollsvärlden som videodomarsystemet VAR. Efter att systemet togs i bruk i Premier League har framför allt offside-granskningarna kritiserats i hårda ordalag.

Nu verkar videodomarsystemet vara på inmarsch också i fotbollsligan.

Bollförbundets domarchef Jouni Hyytiä berättade för Yle redan i december att planeringsarbetet var igång. Då talades det om att systemet kunde tas i bruk åren 2022-2023.

Enligt Savon Sanomat (bakom betalmur) har man nu beslutat att lansera VAR säsongen 2022. Åtminstone på vissa håll i landet.

– Utbildningarna tar ett halvt år. Att bygga upp systemet tar lika länge. Dessutom måste man testa sig fram och träna ordentligt innan vi kan ta systemet i bruk. Realistiskt sett talar vi alltså om 2022, åtminstone gällande vissa orter, säger Hyytiä för tidningen.

Hyytiä konstaterade tidigare för Yle att det åtminstone säsongen 2020 inte finns en enda stadion där ibruktagandet skulle vara svårt.

– Förhållandena är bra även om utmaningen förstås är större på vissa orter, sa Hyytiä.

Gestranius: ”En utmärkt nyhet”

Vad tycker fotbollsligadomarna om beskedet då? Åtminstone Mattias Gestranius är nöjd.

– Jag har alltid sagt att det kommer att komma i något skede, så hellre förr än senare. En utmärkt nyhet, säger han för Yle Sporten per telefon på onsdagen.

Tidtabellen är han däremot skeptisk till.

– Förbundet borde egentligen köra igång för fullt nu med det samma för att hinna. Det finns förstås färdiga paket man kan köpa, men de är jättejättedyra och jag tvivlar på att det är aktuellt för Finland, säger Gestranius.

Mattias Gestranius.
Mattias Gestranius. Mattias Gestranius. Bild: Peter Powell / EPA-EFE / All Over Press Mattias Gestranius

Enligt Bollförbundet kommer systemet att kosta flera hundra tusen euro. Planeringsarbetet har dessutom pågått i minst en månad.

Den italienske Uefa-domarchefen Roberto Rosetti, som kallats ”VAR:s fader”, besökte Finland i december för att föreläsa om videodomarsystemet.

Det är också den enda gången som de nuvarande fotbollsligadomarna varit involverade i planeringen så här långt.

Det är något som Mattias Gestranius, den enda finska domaren med VAR-certifikat, inte förstår.

– Jag är den enda som får döma med VAR i Finland. Så man skulle ju ha trott att jag skulle ha varit involverad på något plan i det här skedet. Men det har jag inte varit. Därför har jag mina åsikter om tidtabellen, säger han.

Offsidelinjerna knappast aktuella

Det som skapat polemik i Premier League den här säsongen är videogranskningarna av offside. I vissa fall har det handlat om hårfina marginaler som kostat lag viktiga mål. Norwich-målsprutan Teemu Pukki har också fallit offer för de ökända virtuella linjerna i tv-bilderna.

Men Gestranius försvarar teknologin.

– 3D-bilderna de har i bruk i Premier League är väldigt, väldigt exakta. Problemet är närmast att bestämma när den som passar fram målet har rört vid bollen, då det finns teorier om att kamerorna inte hinner med. Det är ett problem som måste åtgärdas, säger Gestranius, som ändå tillägger:

– Men i sista hand handlar det om vad man vill uppnå. Vill man att det ska vara totalt rättvist är det här det bästa sättet. Det är ju samma sak som att granska om bollen gått över mållinjen. Varför godkänner vi det men inte offside? Det är lika svartvitt.

Teemu Pukki
Teemu Pukki Bild: imago images/Focus Images/All Over Press Teemu Pukki

Något som har diskuterats som lösning är en så kallad flexibel offsidelinje, alltså i praktiken en felmarginal för VAR att ta i beaktande.

– Men då skulle man vara tvungen att ta löphastigheter och sådant i beaktande. Det tror jag inte på, säger Gestranius.

Det system som är i bruk i Premier League är ändå knappast aktuellt för fotbollsligan. Prislappen lär vara för dyr.

– Istället tror jag att det blir som i till exempel Grekland, där jag dömt med VAR. Där har man inga linjer utan det måste istället vara solklar offside för att döma bort ett mål. Jag har varit med om en sådan situation, säger Gestranius.

”Bara goda erfarenheter”

Den gången då Gestranius var med om att ändra på ett domslut handlade det om ett mål som fick stå trots att linjedomaren flaggat för offside.

– Den gången var det ändå korrekt att godkänna målet och det ändrade på matchbilden totalt. Jag har bara goda erfarenheter av VAR, berättar han.

Sammanlagt har Gestranius dömt fyra matcher som huvuddomare då VAR varit i bruk. Dessutom har han själv fått agera videodomare en gång.

– Det jag vill understryka är att det ska handla om att eliminera solklara fel. Skandalmissar. Huvudlösa domslut. Som videodomare ska du inte granska varje domslut utan försöka hitta de klara felen. Om man måste veva samma bild fram och tillbaka sex-sju gånger är det inte det, slår han fast.

Plakat som protesterar mot VAR under fotbollsmatch.
VAR-protest i England. Plakat som protesterar mot VAR under fotbollsmatch. Bild: imago images/Sportimage/All Over Press videodomarsystem

En annan bidragande orsak till att det blivit problem i just Premier League är att man enligt Gestranius där inte följer det så kallade VAR-protokollet.

– Därför är det synd att diskussionen blivit så här. VAR används också i till exempel Grekland, Italien och Holland och där har de inte alls sådana här problem.

För att undvika VAR-skandaler i fotbollsligan handlar det i sin tur om att skynda långsamt.

– Man måste först provköra systemet ”offline”, att ha det i bruk utan att använda det på riktigt. Man kan inte bara köra lite simulationer och lita på att det räcker, utan man måste skaffa erfarenheten som behövs och sedan få det att fungera, säger Gestranius och tillägger:

– Det viktigaste är att minnas att det här är ett ungt system som kommer att leva. Fotbollsreglerna ändras ju också hela tiden. Dessutom gör vi domare inte det här för oss själva utan för sporten – för hela fotbollens skull.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport