Hoppa till huvudinnehåll

Den ekonomiska tillväxten förutspås fortsätta bland företagen i Egentliga Finland, trots en liten minskning jämfört med i fjol

Lundos vapen på en byggnad.
Arkivbild. Lundo anses ha det bästa företagarklimatet enligt landskapsprognoses för Egentliga Finland 2020. Lundos vapen på en byggnad. Bild: Yle/ Marie Söderman Lundo,lundo kommunvapen

Förbättrad omsättning och lönsamhet samt större personal och fler investeringar förväntas hos företagen i Egentliga Finland. Det här visar landskapsprognosen för 2020.

744 företagare i Egentliga Finland svarade på enkäten som landskapsprognosen för 2020 baserar sig på. De företag som svarat på enkäten uppskattar ändå att resultatet kommer att vara lite sämre jämfört med i fjol.

- Tusentals nya arbetsplatser förväntas skapas i landskapet, så situationen är ändå inte så oroande, säger Hanna Munter, som är verkställande direktör för Egentliga Finlands Företagare. Resultaten från enkäten presenterades under en presskonferens på onsdagen den 8 januari.

En kvinna med svart hår och glasögon.
Hanna Munter, verkställande direktör för Egentliga Finlands Företagare. En kvinna med svart hår och glasögon. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Egentliga Finland,företagare,verkställande direktör,verkställande direktör egentliga finlands företagare

Lundo en företagarvänlig kommun

Störst ökning av omsättningen förväntas av företagare i Åboland och i Loimaaregionen. Åbolands saldovärde på 37 är en minskning med 14 enheter jämfört med ifjol, men det går ändå förbi Loimaaregionens saldovärde på 33. Loimaaregionens saldovärde gällande omsättningen är en ökning med 12 enheter från 2019.

I Loimaaregionen förhåller man sig också mest positiv till personalutvecklingen med ett saldovärde på 21, vilket är en ökning med 5 enheter från ifjol.

Åboregionen bedöms ha det bästa företagarklimatet, och som kommun vinner Lundo tävlingen för årets bästa företagarklimat. Sammanlagt uppskattar 58 procent av företagarna i Egentliga Finland att företagarklimatet i den egna kommunen är gott eller utmärkt.

It-branschen på frammarsch

De branscher som finns representerade i landskapsprognosen är: tjänsteproduktion, handel, byggnadsbranschen, industri, transport, lantbruk, fiske och viltnäring samt informationsteknik. Samtliga branscher har ett positivt saldovärde.

It-branschen står ändå ut i mängden gällande förväntningarna på företagens omsättningsutveckling jämfört med de övriga branscherna. It-branschen ser också betydligt positivare på utvecklingen gällande lönsamhet, personalstyrka och investeringar.

En powerpoint-presentation. Bild på duken med text.
Under presskonferensen presenterades landskapsprognosen för Egentliga Finland 2020. En powerpoint-presentation. Bild på duken med text. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Egentliga Finland,landskapsprognos egentliga finland 2020

Digitaliseringen viktigast för företagens verksamhet

38 procent av företagen som besvarade enkäten uppskattar att tillgången på arbetskraft har försämrats sedan i fjol. De tre viktigaste faktorerna för att främja tillgången på arbetskraft vore enligt företagen lokala förhandlingar och mer flexibilitet i arbetsförhållanden, utveckling av läroavtalsutbildning samt stöd för sysselsättning i samarbete mellan offentliga aktörer och företag.

Digitaliseringen och befolkningsminskningen förväntas vara de viktigaste faktorerna som kommer att inverka på företagens verksamhet.

Kompetent arbetskraft och kompetenssäkring betonas av företagen som landskapets viktigaste intressebevakningshelhet.

Du kan läsa mera om landskapsprognosen för Egentliga Finland 2020 här.