Hoppa till huvudinnehåll

Högsta domstolen i Spanien trotsar EU-domstolen och vägrar släppa fängslad katalansk toppolitiker

Oriol Junqueras på en arkivbild från januari 2017 när han var katalansk vice president och deltog i ett EU-möte i Bryssel.
Oriol Junqueras på en arkivbild från januari 2017, då han var katalansk vice president och deltog i ett EU-möte i Bryssel. Oriol Junqueras på en arkivbild från januari 2017 när han var katalansk vice president och deltog i ett EU-möte i Bryssel. Bild: AFP / Lehtikuva Oriol Junqueras i Vies

Den katalanske toppolitikern Oriol Junqueras ska stanna i fängelse och får inte tillträda sin post som EU-parlamentariker. Det har Spaniens högsta domstol beslutat, trots EU-domstolens tidigare beslut om att Junqueras åtnjuter total immunitet.

Oriol Junqueras är ledare för det katalanska separatistpartiet ERC och han var en av de drivande krafterna bakom den katalanska självständighetsomröstningen och -förklaringen i oktober 2017.

Han fängslades och åtalades redan samma månad och hölls sedan i "preventiv" fångenskap ända fram till oktober 2019 då han dömdes till 13 års fängelse för uppvigling och missbruk av offentliga medel för sin roll i självständighetsomröstningen.

Före domen, i maj 2019, valdes Junqueras in i EU-parlamentet. Han tilläts inte lämna fängelset för att åka till Bryssel och ta emot sin post.

För tre veckor sedan slog Europeiska unionens domstol (ECJ) fast att Junqueras åtnjuter immunitet i egenskap av EU-parlamentariker och att Spanien borde ha låtit honom åka till Bryssel för att tillträda sin post.

På torsdagen beslutade alltså Spaniens högsta domstol att Junqueras ska fortsätta avtjäna sitt fängelsestraff. Domstolen anser att domen mot Junqueras utesluter den immunitet han skulle ha åtnjutit som EU-parlamentariker och att Junqueras inte kan friges eller tillträda sin post i Bryssel.

Domstolen hänvisar också till att åtalet mot Junqueras väcktes långt före EU-valet, att rättegången mot de katalanska separatisterna avslutades dagen innan resultatet av det spanska EU-valet stod klart, trots att själva domen fälldes först i oktober.

Källor: Reuters, AFP, AP, Yle