Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Vårdarfacket redo för strid, militärkällor uppger att Iran med flit missade i sin vedergällning, löpträning gör blodkärlen "yngre"

Norra Karelens centralsjukhus
Norra Karelens centralsjukhus Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen vård (omsorg),sjukvård,Sjukhus och hälsocenter

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Kollektivavtalsförhandlingarna inom vårdbranschen börjar nästa vecka och allt tyder på att de blir verkligt tuffa. Fackveteranen och numera pensionerade kortjobbaren för vårdfacket Tehy, Ralf Sund säger att facken är redo att kämpa hårt för ordentliga lönepåslag.

Tehy vill att de som jobbar inom vårdbranschen ska få avsevärt större löneförhöjningar – 1,8 procent mer – än de som jobbar inom till exempel exportindustrin. Orsaken är att Tehys medlemmar anser att deras löner släpar efter den allmänna löneutvecklingen.

Finländarna uppger i enkäter att de stöder lönekraven inom vårdbranschen.

Brittiska militärexperter uppger att Iran avsiktligt hämnades försiktigt mot USA efter mordet på toppgeneralen Qasem Soleimani.

Iran avfyrade igår natt 22 missiler mot två irakiska baser som hyser amerikanska och andra utländska soldater, utan att ställa till med allvarlig förstörelse.

Enligt experterna kunde Iran ha orsakat betydligt större skador som skulle ha krävt dödsoffer, om det bara hade velat. Agerandet tyder på att Iran nu vill trappa ner konflikten med USA, lyder bedömningen.

I Australien konstaterar meteorologer att fjolåret var det hetaste och torraste någonsin.

Det här har enligt dem en stark koppling till de förödande bränder som rasar i landet. Dessvärre ser läget inte ut att förbättras i framtiden heller, säger meteorologerna.

Det är hälsosamt att röra på sig, det vet alla. Men att målmedveten och regelbunden löpträning faktiskt kan göra blodkärlen flera år "yngre" är en nyhet.

Forskare har kommit fram till att den här formen av motion gör blodkärlen mer elastiska, vilket kan förebygga bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.

Väder

Det är för ovanlighetens skull rätt klart väder med solchanser på många håll.

I landets södra och mellersta delar rör sig temperaturen mest mellan en minusgrad och nästan fem plusgrader.

I norr kan kvicksilvret sjunka ner till fem minusgrader.

Det är fortsatt blåsigt, både i norra Lappland och på de västliga och sydvästliga havsområdena.

Läs också