Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien ett steg närmare brexit – parlamentet röstade igenom brexitavtalet

Londons borgmästare Boris Johnson gör Brexit-kampanj i Manchester den 15 april 2016.
Brexit framskrider enligt premiärminister Boris Johnsons plan. Han vill få det snabbt överstökat, alltså slutgiltigt inom 2020. Londons borgmästare Boris Johnson gör Brexit-kampanj i Manchester den 15 april 2016. Bild: EPA / NIGEL RODDIS Boris Johnson,Storbritannien,Brexit,Europeiska kommissionen,Londons borgmästare,London,Manchester (Kentucky)

Det brittiska parlamentet har röstat igenom lagförslaget för Storbritanniens utträde ur EU. Resultatet var väntat, tack vare majoriteten premiärminister Boris Johnsons Tories fick i valet i december. Härnäst ska parlamentets överhus ta ställning till lagförslaget.

Det brittiska parlamentets överhus ska rösta om lagförslaget nästa vecka. Om förslaget då får ett slutgiltigt godkännande, och Europaparlamentet också ger förslaget grönt ljus, så kommer Storbritannien att lämna EU slutgiltigt i slutet av 2020.

Lagförslaget baserar sig på brexitavtalet som premiärminister Boris Johnson förhandlade fram. Det stipulerar att Storbritannien lämnar EU den sista januari 2020. Det här skulle ändå bara vara det första steget i utträdet.

Återstoden av 2020 skulle vara en övergångsperiod för Storbritannien, då landet fortfarande är del av EU:s inre marknad och tullunion, men är exkluderad ur politiska institutioner och inte har ledamöter i Europaparlamentet.

Oenighet om övergångsperioden

Övergångsperioden på ett knappt år är i premiärminister Boris Johnsons smak och han utesluter en förlängning av tidsfristen, vilket också syns i lagförslaget det brittiska parlamentet nu behandlar.

Johnsons ovilja att förlänga övergångsperioden ses som ett försök att sätta press på EU.

Under övergångsperioden ska EU och Storbritannien bland annat förhandla fram ett handelsavtal, och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa på onsdag att ett knappt år är för kort tid för att lyckas med det.

von der Leyen besökte London på onsdag. I ett tal sa hon att det vore omöjligt att åstadkomma ett omfattande handelsavtal inom 2020.

Om EU och Storbritannien inte kommer överens om ett nytt handelsavtal inom 2020, så ökar risken för ett avtalslöst utträde. Enligt von der Leyen skulle Världshandelsorganisationens WTO:s regler då tillämpas i den ömsesidiga handeln, vilket enligt henne skulle innebära avsevärda svårigheter för bägge parter.

Källor: BBC, Reuters