Hoppa till huvudinnehåll

Under snöfattiga vintrar får skidåkaren satsa på andra träningsmetoder: "Inte är det roligt, man hoppas alltid på mera snö"

Personporträtt på Tomi Sandberg
Tomi Sandberg är 15 år gammal och tävlar för Österby Sportklubb (ÖSK). Personporträtt på Tomi Sandberg Bild: Christoffer Westerlund / Yle längdskidåkning,Västnyland,snö,skidspår,österby

Två snökanoner väntar på att få spruta snö och kunna serva hugade skidåkare i Västerby skidcentrum. Den snöfattiga varma vintern gör att skidåkare får vara kreativa och hitta alternativa träningsmetoder.

Snökanon
Snökanonen väntar på kyla Snökanon Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Snökanon,snö,Västerby,österby sportklubb

Österby sportklubb som upprätthåller Västerby skidcentrum kan hittills bara erbjuda skidåkare ett kort skidspår på 500 meter. En sådan stump kommer man inte långt med om man verkligen vill satsa på att bli en duktig skidåkare.

- Inte är det roligt. Man hoppas ju alltid på mera snö så man kan träna.

- Man får improvisera: jogga, styrketräna, åka upp till Lappland och på läger, säger 15-år gamla Tomi Sandberg som representerar Österby sportklubb.

Skidspår i skog
Skispåret är 500 meter lång. Skidspår i skog Bild: Christoffer Westerlund / Yle längdskidåkning,Västnyland,snö,skidspår,österby

I Pemar finns en skidtunnel som Sandberg ofta brukar åka till.

Han deltar i något som kallas framtidsgruppens skolläger som riktar sig till unga skidåkare i årskurserna 7 till 9 som vill utvecklas som idrottare.

- Jag hittar motivation via lägren och likasinnade kompisar.

Österby sportklubb och Finlands Svenska Skidförbund ordnar också egna läger för sina juniorer.

Vad är ditt nuvarande mål?

- Mitt mål nu är att klara mig så bra som möjligt i junior-FM.

Sandberg avslöjar att han i framtiden också vill rikta in sig på större tävlingar utanför Finland.

Skylt med anvisning om skidspårens längd
Tidigare vintrar har skidspåren varit längre. Skylt med anvisning om skidspårens längd Bild: Veronica Montén / Yle längdskidåkning,Västnyland,snö,skidspår,österby

I vinter har Sandberg flera tävlingar att se fram emot. På hemmaplan var Österbyloppet inplanerat 11.1, men loppet är nu inställt och ordnas när och om kylan och snön behagar infinna sig.

Hur ser formen ut den här säsongen?

- Efter senaste tävlingar blev jag förkyld så för tillfället vet jag inte hur jag känner mig, säger Sandberg.

Minusgrader efterlyses

För att använda snökanonerna krävs runt 4 minusgrader. I Västerby skidcentrum är det frivilliga föreningsaktiva som sköter om skidkanonerna och skidspåren.

Den 16 februari har Österby sportklubb prickat in ytterligare en tävling: Långloppet. Om loppet blir av hänger självfallet på vädret. Vi hoppas och tror på att kylan och snön infinner sig i år också, säger Henrik Malmberg, ordförande för Österby sportklubb

- Det kräver ju bara att vindarna kallnar till och slår från nordost i något skede, i början av februari eller slutet av januari. För långloppet borde vi få en eller två naturliga snöfall som gör att vi kommer längre ut i terrängen och kan utnyttja de skogsvägar som vi brukar använda, säger Malmberg.

Personporträtt på Henrik Malmberg
Henrik Malmberg är själv en aktiv skidåkare. Personporträtt på Henrik Malmberg Bild: Christoffer Westerlund / Yle längdskidåkning,Västnyland,snö,skidspår,henrik malmberg

Även under milda vintrar då möjligheterna att åka skidor är begränsade är det viktigt att hålla intresset för skidåkning vid liv, påpekar Malmberg.

- Det viktiga här är ändå att vi håller skidsporten, en av våra nationalsporter, vid liv och ger unga i mån av möjlighet chans att även testa på det här hemma.

Läs också