Hoppa till huvudinnehåll

Virket väntar på vintern i de östnyländska skogarna: ”Januari brukar vara en av våra bästa månader”

Ove Simosas vid virkeshög.
Ove Simosas vid skogsrevirets virkesplan i Illby. Ove Simosas vid virkeshög. Bild: Yle/Mikael Kokkola avverkning,skogar,ove simosas

Morgonen är småkylig och marken lätt frusen. Ove Simosas stampar med foten. Han är revirinstruktör vid Södra skogsreviret i Borgå och inte alls nöjd med den vinter vi har på gång.

- Utan tjäle bär marken varken våra skogsmaskiner eller timmerbilar. Vi kan inte köra omkring hursomhelst i skogen och lämna fula spår efter oss.

Vädret de närmaste veckorna ser inte alls ut att bli något bättre med tanke på avverkningen.

- Vi har tvingats dra i handbromsen eftersom vinterföret inte vill komma. Det är ett stort problem. De kommande två veckorna ser inte lysande ut de heller med bara plusgrader.

Vi står vid en virkesplan i skogarna kring Venjärvi i Illby, Borgå. Gryningsljuset leker redan i trädtopparna. Ove Simosas ställer sig mellan stockhögarna.

Ove Simosas vid stockhög.
För Ove Simosas blir det få kontorsdagar som revirinstruktör vid Södra skogsreviret i Borgå. Ove Simosas vid stockhög. Bild: Yle/Mikael Kokkola avverkning,skogar,ove simosas

- Hälften av det här virket far till sågar, här finns både tall- och granstock, och blir virke för byggnadsindustrin. I den andra högen finns så kallad massaved som blir papper och cellulosa, säger han.

För tillfället går Södra skogsreviret för halv maskin. Eller inte riktigt ens det.

Går för halv maskin

- Nu är vår kapacitet beträffande virkesleveranser nere i omkring 20-30 procent av det normala för årstiden. Det är jobbigt för branschen för tillfället.

En bra vintermånad ger cirka 20-30 000 fastkubik, nu i januari är mängden levererat virke så här långt uppe i omkring 3 000.

- Det här ger problem för alla i kedjan: ända från skogsägare till industrin och alla andra som inte nu kan jobba, säger Ove Simosas. Situationen är nog svår. Hellre skulle jag stå här och säga att det rullar på än att säga att vi nu måste vänta på bättre före.

Stockhög i skog.
Gran- och tallstockar väntar i Illbyskogarna. Stockhög i skog. Bild: Yle/Mikael Kokkola avverkning,skogar

Januari är vanligtvis en månad då skogsreviret kommer åt att jobba i skogarna.

- Hösten var ganska regnig och började rätt tidigt. Efter november var mark och skog för blöt för våra maskiner. Januari brukar vara en av våra bästa månader.

För att rädda vinteravverkningssäsongen hoppas han på följande väderprognos.

- Nu skulle det få bli kallt en vecka innan det kommer snö för då skulle marken frysa väldigt bra då den nu är våt. Det skulle rädda vinteravverkningen. Gärna sen vinter fast ända fram till påsken.

Med tanke på skadeinsekterna skulle en vinterperiod dessutom också sitta bra enligt revirinstruktör Ove Simosas.

Läs också