Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar: Fler nyhetsformer ökar kunskapen om det som sker runt omkring oss

På blå bakgrund en vit ruta med texten Yle svarar.
På blå bakgrund en vit ruta med texten Yle svarar. Yle

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret publicerades i Vasabladet och Österbottens tidning 10.1.2020.

Kenneth Myntti befarar i sitt ledarstick (9.1) att nyhetsutbudet för svenskspråkiga blir sämre i och med Svenska Yles satsning på fler nya nyhetsformer. Han är rädd för att svenskspråkiga måste börja söka sig till finska kanaler i och med att vardagskvällarnas TV-nytt i år är cirka fem minuter kortare.
De facto blir nyhetssändningarna inte nödvändigtvis längre genom att byta kanal. Längderna varierar, men i fjol var TV-nytt i regel den längsta nyhetssändningen på finsk tv med sina 26,5-27,5 minuter. I dag är normallängden 22 minuter, vilket ungefär motsvarar de övriga långa nyhetssändningarna på tv. Längden kan fortsättningsvis variera beroende på nyhetsdagens händelser.

TV-nytt kl. 17.55 och 19.30 hör till våra viktigaste tv-produktioner och deras publikmängd är stabil. Vi tror att den förnyade huvudsändningen kommer att kunna erbjuda dagens viktigaste nyheter och en analys av dem på ett minst lika fungerande sätt som tidigare. Det finns dock en mängd svenskspråkiga som inte vill eller kan ta till sig tv-nyheter i traditionell form och därför vill vi försäkra oss om att också de kan orientera sig i samhället. Genom att också satsa på bland annat Nyheter på lätt svenska, Nyhetspodden, nyheter för barn och fler former av audio- och videonyheter online hoppas vi öka kunskapen om det som sker runt omkring oss också bland dem som inte ser nyheter på tv.

Anna Forth
innehållschef
Svenska Yle