Hoppa till huvudinnehåll

EU fråntog katalansk politiker immunitet efter spanskt beslut - Oriol Junqueras får inte behålla sitt mandat i EU-parlamentet

Oriol Junqueras, katalansk vicepresident. Barcelona 27.9.2017.
Oriol Junqueras, katalansk vicepresident. Barcelona 27.9.2017. Oriol Junqueras, katalansk vicepresident. Barcelona 27.9.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,Katalonien,Oriol Junqueras i Vies

EU-parlamentet meddelade i dag att den fängslade katalanska separatisten Oriol Junqueras inte längre är medlem i EU-parlamentet.

Oriol Junqueras har fråntagits sin immunitet vilket betyder att han inte kan arbeta som EU-parlamentariker.

Från och med den 3 januari 2020 upphörde hans mandat att gälla efter ett beslut i Spanien, sa parlamentets talman David Sassoli i dag.

Junqueras valdes i maj in i EU-parlamentet - men eftersom han satt häktad i Spanien kunde han inte formellt tillträda sin EU-post.

EU-parlamentet följer Spaniens beslut

Det var den spanska valkommissionen som med stöd av Spaniens högsta domstol beslöt att Junqueras mandat upphör att gälla. EU-parlamentet är förpliktigat att omedelbart vidta åtgärder om en domstol i ett medlemsland fattar ett dylikt beslut.

Den fängslade självständighetsförespråkaren Oriol Junqueras skrev nyligen ett brev till parlamentets talman David Sassoli och bad om bekräftelse på sin status som EU-parlamentariker. Junqueras hade hoppats på att kunna pressa de spanska myndigheterna att släppa ut honom ur fängelset och låta honom att ta emot platsen i EU-parlamentet.

I brevet bad Junqueras parlamentet att inte ge bort hans mandat bara för att han dömts till fängelse för sin andel i organiseringen av en förbjuden folkomröstning om självständighet för Katalonien år 2017.

EU-domstol beslöt i december att Junqueras hade rätt immunitet på grund av sitt EU-mandat

I december slog EU:s domstol ECJ fast att Junqueras hade rätt till immunitet i egenskap av EU-parlamentariker och att Spanien borde ha låtit honom åka till Bryssel för att tillträda sin post.

Spaniens högsta domstol beslöt ändå att Junqueras ska fortsätta att avtjäna sitt fängelsestraff, och att immunitet inte gäller.

Läs också