Hoppa till huvudinnehåll

EU:s utrikesministrar samlades till krismöte i Bryssel - viktigt att hålla fast vid kärnavtalet med Iran säger Pekka Haavisto

Pekka Haavisto, i bakgrunden EU:s flagga
Enligt Pekka Haavisto visar reaktionerna på de pågående konflikterna på EU:s betydelse i utrikespolitiska sammanhang. Pekka Haavisto, i bakgrunden EU:s flagga Bild: STEPHANIE LECOCQ Pekka Haavisto

EU:s utrikesministrar samlas som bäst till ett extrainsatt möte i Bryssel med anledning av läget i Mellanöstern. Efter en dramatisk vecka ser Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) tecken på avspänning i konflikten.

– Jag tror att vi i dag, fredag, ser något som man kunde kalla avtrappning i området. Varken Iran eller USA har fortsatt med våldsamheter eller nya attacker. På så sätt kan man se lite optimism i luften, sa Haavisto inför mötet.

Samtidigt är konflikten långt ifrån löst, påminner Haavisto. Risken finns att det skarpa tonläget mellan parterna i konflikten leder till en ny upptrappning.

Enligt Haavisto har EU en viktig roll i att upprätthålla dialogen med Iran.

– Det är viktigt att EU framför allt fortsätter upprätthålla kontakten med Iran. Jag har själv ringt till Teheran till utrikesminister Zarif. (Höga utrikespolitiska representanten) Josep Borrell har också varit i kontakt med Iran hela tiden. Det är något vi kan göra som USA inte gjort.

Har kärnavtalet med Iran någon framtid?

Förutom dialogen med Iran är EU även mån om att upprätthålla det så kallade JCPOA-avtalet som syftar till att avstyra eventuella planer på att tillverka kärnvapen i Iran.

– Det är viktigt för oss att hålla fast vid JCPOA-avtalet och kärnvapenfrågorna.

Kärnavtalet som slöts år 2015 är starkt ifrågasatt. Är det någon
annan än EU som längre tror på avtalet?

– Jag tror att vi borde fortsätta med avtalet. Det är mycket viktigt att det ger en kanal att kommunicera med Teheran och Iran. Utan ett sådant avtal kunde situationen vara mycket, mycket farligare.

Vad berättar den pågående krisen mer allmänt om EU:s beredskap i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor?

– Nu har vi en ny hög representant, Josep Borrell. Jag har sett att han varit mycket aktiv gällande kontakterna till Iran och Irak.

Eskalerande konflikt i Libyen oroar

Förutom läget i Irak kommer också läget i Libyen att diskuteras vid utrikesministermötet.

Den libyska regeringen bekämpar rivaliserande styrkor i östra Libyen.

Många andra länder, bland annat Turkiet, Egypten och Förenade Arabemiraten är indraget i konflikten.

Utrikesministrarna för Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien möttes i tisdags för att diskutera hur EU borde reagera på de två pågående konflikterna.

Enligt Pekka Haavisto visar reaktionerna på de pågående konflikterna på EU:s betydelse i utrikespolitiska sammanhang.

– Även om begynnelsen av året har varit sorgligt så har EU nog varit ganska aktivt.

Ministrar kräver transparent utredning om onsdagens flygkrasch

Inför mötet efterlyste flera utrikesministrar också en transparent utredning kring onsdagens flygkrasch av ett ukrainskt plan som krävde 176 liv.

Enligt Tysklands utrikesminister Heiko Maas ska Iran inte försöka dölja orsakerna till kraschen.

- Det är viktigt att detta förklaras fullt ut. Det finns positiva signaler som tyder på att Iran är berett att involvera andra länder för att klargöra vad som hänt.

Underrättelseuppgifter som bland annat Kanada gått ut med tyder på att det ukrainska planet sköts ned av en iransk missil strax efter avgång från en iransk flygplats.

Inför mötet sade nederländska utrikesministern Stefan Blok att det är mycket sannolikt att planet sköts ned av iranska missiler.

Om utredningar bekräftar att Iran skjutit ned planet är det inget EU kan blunda för sade i sin tur Österrikes utrikesminister Peter Guschelbauer.

Källor: Europeiska rådet, Reuters

Läs också