Hoppa till huvudinnehåll

Finlands NHL-stjärnor ska inte längre komma undan värnplikten – ishockeyagenten Tomi Haula: "De kan köpa stormgevär i stället"

Sotilaat harjoittelevat lumessa
Skjuter Patrik Laine sådana här skott nästa vinter? Sotilaat harjoittelevat lumessa Bild: Puolustusvoimat manövrer,försvarsmakten,Jägarbrigaden

3,5 månader. Så länge ska toppidrottarna åtminstone tillbringa i militären. Sporttidningen Urheilulehti vet berätta att specialbehandlingen som bland annat idrottsstjärnor har njutit av i armén kommer att ta slut.

Enligt tidningen Ilta-Sanomat har bland andra NHL-stjärnorna Sebastian Aho, Mikko Rantanen, Aleksander Barkov och Patrik Laine inte ännu gått armén. De bor och arbetar i Nordamerika, men är manliga, finländska medborgare och omfattas av värnplikten.

Ilta-Sanomat berättar att nyaste upplagan av Urheilulehti skriver om de ändrade förhållandena inom Finlands försvarsmakt.

Tidigare har bland andra Mikko Koivu och Mikael Granlund genomfört en kort version av värnplikten – vissa idoler har fått positiv särbehandling – men sedan 2015 råder det strängare villkor.

Strängare tider

Biträdande justitieombudsman Maija Sakslins beslut från 2015 bygger på jämlikhet och tar således bort möjligheten från superstjärnor att genomföra kortare värnplikt.

Enligt förändringen ska alla idrottare tillbringa minst 3,5 månader i militärutbildning. Den flexibla starttiden lärt också vara ett minne blott: nu är det endera april eller oktober som gäller.

Enligt ishockeyagenten Tomi Haula – far till NHL-spelaren Erik Haula – är det väldigt besvärligt för NHL-spelarna att göra sin militärtjänstgöring, även om han förstår att alla ska vara lika inför lagen.

Erik Haula.
Erik Haula borde gå i armén. Erik Haula. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Erik Haula

Exempelvis har hans 28-årige son Erik, som ännu inte gjort sin värnplikt, inte bott i Finland under de senaste tio åren.

Enligt Tomi Haula skulle det vara väldigt dyrt för Försvarsmakten att flyga in idrottarna till Finland, att fixa bostad åt dem och att erbjuda lämpliga träningsmöjligheter. Dessutom skulle det vara svårt att anpassa armén till NHL-säsongen som i bästa fall tar slut först i juni och startar igen i september.

En fjärde poäng är försäkringar.

– Vem betalar spelarens lön om den skadar sig i armén? Och vad händer med följande kontrakt som spelaren skulle kunna få? Hela spelarens karriär kunde gå i stöpet för att man sköt lite med knallpistoler, säger Tomi Haula.

I stället tycker han att NHL-killarna kunde köpa sig ur situationen.

– Jag föreslog (Försvarsmaktens idrottsskola) att spelarna kunde köpa stormgevär för 50 000 euro. Att de inte går armén betyder inte att de inte vore patriotiska.