Hoppa till huvudinnehåll

Ge ditt tips till Egenlands kommande säsong – de här resmålen finns redan på kartan, vilka saknas?

Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén seurassaan suolentisjoukkue Kivenlahden Kireet suolentopallon MM-kisoissa Haukivuorella.
På Egenlands karta hittar du över hundra oväntade resmål. Egenlands programledare Nicke Aldén och Hannamari Hoikkala på träskvolleybollens VM i Haukivuori tillsammans med träskvolleylaget Kivenlahden Kireet. Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén seurassaan suolentisjoukkue Kivenlahden Kireet suolentopallon MM-kisoissa Haukivuorella. Bild: Yle/Eva Pursiainen Egenland,Niklas Aldén

Kulturreseguiden Egenland fortsätter filma år 2020. Kolla på vår karta vilka resmål vi redan presenterat och berätta för oss vart du tycker vi ska komma på besök.

Publikens tips har fört Egenland på en överraskande resa till över hundra resmål runt om i Finland. Under resan har publiken fått stifta bekantskap med de mest fantastiska personligheter, häpnadsväckande evenemang och originella platser som vårt egenartade land har att bjuda på.

Nu söker vi nya, oväntade resmål till Egenlands kommande säsong som spelas in år 2020. Du kan tipsa oss om resmål som är till sin fördel endera i den vintriga snöyran eller i sommarsolens värme.

Egenland är en reseguide på nätet och ett tv-program skapat på publikens villkor – alltid på minst två språk.

Ruvar din hemstad på en speciell plats eller en hemlig berättelse? Vilken helgalen idé har utmynnat i ett genialt evenemang? Känner du en förortsaktivist eller egensinnig konstnär som skulle charma sockorna av alla finländare med sin personlighet?

Resmålet kan vara stort eller litet, urbant eller naturskönt, briljant i sin enkelhet eller fascinerande i sin mångfald – huvudsaken är att det enligt dig är förtjänt av den stora publikens uppmärksamhet. Kolla på kartan vilka resmål vi redan besökt och ge ditt eget resmålstips här:

Här har vi redan varit

Egenland

Publiken gör Egenland
Egenland är ett tvåspråkigt kulturreseprogram och en reseguide till Finland som lyfter fram era, publikens, bästa och originellaste resmålstips. I dagsläget har Egenland fått in över 4000 publiktips. I programmets webbreseguide hittar du över 100 av dem.

Har du ett smultronställe som Finland borde veta om? Dela med dig av ditt tips med Egenland-redaktionen via tipsformuläret, genom att skriva till oss på egenland@yle.fi eller genom att skicka ett meddelande på instagram.

Egenland finns till för alla
På följande plattformar kan du uppleva vårt unika land:

 • Egenland har satt resmålen på kartan, bokstavligen: Egenlands karta
 • För gyllene glimtar av vårt unika land och dess människor: Egenland på instagram @egenland
 • Se och hör om enskilda resmål: resmålsvideor på Yle Arenan
 • För inlevelserik långläsning om äkta resepärlor: reseguide på adressen svenska.yle.fi/egenland
 • Ta del av Egenland på tv: varje tisdagkväll kl. 20.00 på Yle Teema & Fem. Repris fredagar kl. 18.30.

Är du intresserad av att utbyta tips om unika resmål i Finland? Då är du varmt välkommen med i facebookgruppen Poikkea polulta/På andra vägar. Gruppen administreras av Egenland-redaktionen.

Mer från programmet

Läs också

Egenland

Nyligen publicerat - Egenland

 • Det bruna hålet i S:t Michel

  Risto Junnilas konstverk "pryder" rondellen i S:t Michel.

  Konstverket Suuri spiraali, den stora spiralen, kallas av lokalbefolkningen för det bruna hålet.

 • Gatukonst i Myrbacka, Vanda

  I Myrbacka lyser betongen i regnbågens alla färger.

  I Myrbacka lyser betongen i regnbågens alla färger. Verken i detta gatukonstparadis är skapade både av lokala graffitimålare och internationellt erkända gatukonstnärer.

 • Hörtsänä arboretum, Orivesi

  En dröm för den historieintresserade naturvännen.

  Årtionden av slummer har förvandlat den hemliga trädgården i Orivesi till en dröm för den historieintresserade naturvännen. Hörtsänä arboretum håller på att vakna till liv igen.

 • Lokstallen, Jyväskylä

  Lokstallen har en stark hiphop-gemenskap.

  Vid de gamla lokstallen i Jyväskylä kan vem som helst få prova på breakdance och att scratcha vinylplattor. Kollektivet som driver verksamheten har en stark förankring till "Finlands hiphop-huvudstad".

 • La Kala – Finlands minsta operahus, Sumiais

  Privat operahus i Sumiais by i Mellersta Finland.

  La Kala är förmodligen Finlands minsta operahus. Det ligger i det finsk-australiska paret Marie Finne-Brays och Piers Brays egnahemshus mitt i byn Sumiais i Mellersta Finland.

 • Kafé Korppu, Sumiais

  Kaféet är hjärtat i Sumiais by.

  Päivikki Linnas kafé är hjärtat i Sumiais by. Förutom att dricka kaffe kan man i Korppu handla i Finlands kanske minsta butik som finns inuti en skrubb.

 • Pulsa station, Villmanstrand

  Järnvägsstationen som räddats från förfall.

  Vid Pulsa stannar inga tåg mera, och hela stationsbyggnaden höll på att förfalla. Nu har Petra och Lasse Karjalainen renoverat stationen. Deras belöning är husets stämning och själ, och nu har de bland annat ett kafé här.

 • Konstcentret Antares, Sippola

  Nutidskonst i ett gammalt funkismejeri.

  Det här gamla funkismejeriet fungerar idag som ett konstcenter för inhemsk och utländsk nutidskonst.

 • Rockklubben Kerubi, Joensuu

  En legendarisk rockklubb i Joensuu.

  Den legendariska rockklubben Kerubi inrymmer mer än bara en scen att spela på.

 • Det kreativa centret Taideruukki, Kuusankoski

  En gammal pappersfabrik som fick ett nytt liv.

  Företagare inom den kreativa branschen förvandlade den här nedlagda pappersfabriken till sin arbetsplats. Idag arbetar här flera olika designers, konstnärer och företagare.

 • Leo Karppanens Saiho-ateljé, Heinoniemi

  Kalevala-inspirerad ITE-konst i Karelen.

  Kalevala lever i den här delen av Karelen. Leo Karppanen snider Kalevalamotiv i trä och samlingen konstverk är imponerande.

 • Parikkala statypark

  En förtrollande trädgård vid östgränsen.

  De här dansande, yogande, simmande och marscherande statyerna har löständer och ögon av glas. Parken med över 550 betongstatyer har kallats för ett av världens mest skrämmande platser.