Hoppa till huvudinnehåll

Hongkong skrämmer taiwanesiska väljare – Kina kan gå på en mina

Taiwans president Tsai Ing-Wen hälsar på anhängare under presidentvalskampanjen.
Den sittande presidenten Tsai Ing-We har lyckats göra en helomvändning i presidentvalet. Taiwans president Tsai Ing-Wen hälsar på anhängare under presidentvalskampanjen. Bild: AFP / Lehtikuva Taiwan,Tsai Ing-wen,presidentval,presidenter,val,valkampanjer

Ärkefienderna Kinas och Taiwans framtida inbördes relationer anses stå på spel i lördagens presidentval i Taiwan. Kina har stämplat den sittande presidenten Tsai Ing-wen som en opålitlig separatist och har indirekt stött hennes främsta motkandidat. Valet väntas nu bli ett svidande nederlag för Kina.

En så gott som säker förlorare verkar nu vara en nästan lika säker segrare. En sådan spektakulär helomvändning har den sittande presidenten Tsai Ing-wen uppenbarligen lyckats göra i presidentvalet i Taiwan.

För bara ett halvt år sedan tydde gallupar på att Tsai var närmast chanslös. Nu är hon däremot klar favorit att vinna valet.

En sådan utveckling anses ha varit närmast omöjlig om Tsai inte hade fått indirekt flankstöd från ett oväntat håll. Det senaste halvårets våldsamma antikinesiska demonstrationer i det autonoma Hongkong har chockerat taiwaneserna och fått fler och fler väljare att stöda Tsai.

Välkomnade garantier, impopulära kommunister

I Taiwan följer man alltid noga med skeendet i Hongkong. Det beror på att Kina på sätt och vis jämställer Taiwan med den forna brittiska kolonin som återförenades med moderlandet år 1997.

Tsais valkampanj fick vind i seglen när hon entydigt framförde sitt stöd för demonstranterna i Hongkong.

Hon garanterade att hon ämnar se till att Taiwan inte blir ett nytt Hongkong och förklarade att demonstrationerna visar att en återförening med Kina leder till förtvivlan och våld.

En kameraman filmar en journalist som står i en folkmassa med en mikofon.
Taiwans massmedier hör till de friaste i Asien. Yttrandefriheten är en hörnpelare i den taiwanesiska identiteten. En kameraman filmar en journalist som står i en folkmassa med en mikofon. Bild: Yle/ Björn Ådahl Taiwan,media,mediebranschen,journalistik,journalister

– Hongkong i dag, Taiwan i morgon. Det får inte ske, har ett av Tsais oftast upprepade slagord fastslagit.

Budskapet har varit effektivt i synnerhet bland unga taiwaneser. Liksom de huvudsakligen unga demonstranterna i Hongkong ställer sig största delen av de unga taiwaneserna negativt, ofta till och med fientligt, till det auktoritära kommunistpartiet som styr Kina.

Skadlig tveksamhet, ekonomin som vapen

Tsais motkandidat, Kuomintangpartiets Han Kuo-yu, har däremot lovat att förbättra Taiwans relationer till Kina för få Taiwans ekonomi på fötter.

Till en början tog han inte alls ställning till händelserna i Hongkong, och när han till slut meddelade att också han stödde demonstranterna ansågs det vara försent.

Tiden är inte på Kinas sida

Allt fler taiwaneser upplever att de inte har något gemensamt med kineserna som lever på fastlandet. I synnerhet unga taiwaneser har skapat en egen identitet, och de förknippar nu Taiwan med demokrati, yttrandefrihet och liberala värderingar.

En färsk gallup visar att klart mer än 80 procent av de 20-29-åriga öborna upplever att de uttryckligen är taiwaneser och inte kineser. Hälften av dem anser att Taiwan borde förklara sig självständigt.

Också bland de över 30-åriga taiwaneserna bildar de som upplever att de i första hand är kineser en allt mindre minoritet. Största delen av dem är stolta över att Taiwan blev en demokrati på 1990-talet.

Nästan 60 procent av taiwaneserna är av samma åsikt som den sittande presidenten Tsai Ing-wen om att det bästa är att Taiwan bibehåller sin nuvarande status. Det betyder att de stöder tanken om att ön i praktiken är självständig även om den formellt inte är det.

Drygt en fjärdedel av invånarna stöder en självständighetsförklaring. Den här andelen har ständigt vuxit under de senaste tre decennierna.

Andelen som önskar en återförening med Kina minskar däremot hela tiden. För närvarande tycker bara sex procent av taiwaneserna att det är en bra idé.

Taiwans ekonomi har kämpat med problem ända sedan Tsai blev president år 2016. Hennes företrädare, Kuomintangs Ma Ying-jeou, gick in för att lätta på spänningen mellan Taiwan och Kina, och hans försonliga politik gynnade i hög grad Taiwans ekonomi.

Till skillnad från Kuomintang vill Tsais DPP-parti få till stånd ett självständigt Taiwan. Efter att Tsai blev vald till president började Kina följaktligen sätta press på henne genom att skära ned det ekonomiska samarbetet som hade blomstrat under Mas maktperiod.

De ekonomiska motgångarna bidrog till att Tsai snabbt blev allt mer impopulär. År 2018 led hennes DPP-parti ett förkrossande nederlag i lokala val, men nu har hon lyckats göra en comeback även om ekonomin fortfarande är i förhållandevis dåligt skick.

Hotfull attityd, likgiltig motpart

Kinas president Xi Jinping har låtit förstå att hans tålamod snart tar slut ifall Taiwan inte går med på att börja förhandla om en återförening. Kina betraktar Taiwan som ett upproriskt landskap som onekligen är en del av moderlandet.

Xi har gjort det klart att en taiwanesisk självständighetsförklaring omedelbart resulterar i ett förödande krig. Han har också beskyllt USA för att blanda sig i Kinas inre angelägenheter genom att sälja vapen till Taiwan och genom att också i övrigt stöda ön.

Fem taiwanesiska soldater marscherar.
Taiwans armé är disciplinerad och välutrustad. Den skulle ändå inte ha en chans att klara sig ifall Kina anföll. Fem taiwanesiska soldater marscherar. Bild: Yle/ Björn Ådahl Taiwan,armeer,soldater

Kina riktar ständigt mer än tusen missiler mot Taiwan. Under de senaste tre åren har Kinas flotta och flygvapen också verkställt flera manövrar som anses ha varit menade som varningar till Tsai.

Taiwaneserna har blivit vana vid Kinas aggressiva inställning. Få civilpersoner reagerar längre ens när kinesiska jaktflygplan anklagas för att ha kränkt Taiwans luftrum.

Inga förhandlingar, fortsatt spänning

Tsai förnekar att hon vill förklara Taiwan självständigt. Hon säger att hennes mål däremot är att bibehålla öns nuvarande status som en i praktiken självständig nation utan formell självständighet.

Tsai har meddelat att hon inte ämnar gå med på att förhandla om en återförening med Kina. Hon vill också minska på Taiwans ekonomiska beroende av Kina.

En valseger för Tsai skulle vara ett allvarligt bakslag för Xi Jinping. Segern skulle också betyda en fortsatt spänning i de brännbara relationerna mellan Kina och Taiwan.

Läs också