Hoppa till huvudinnehåll

”Jag levde i princip min dröm, men hade konstant en känsla att någonting saknas” – den simpla skidvardagen smakade trä för landslagsåkaren Eveliina Piippo

Eveliina Piippo på landslagets medieträff hösten 2019.
Eveliina Piippo flyttar till USA. Eveliina Piippo på landslagets medieträff hösten 2019. Bild: Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press Eveliina Piippo

Att ta en tupplur varje dag och fokusera enbart på skidåkningen kändes inte rätt. Eveliina Piippo ville ha mer ut av livet och valde en annorlunda idrottarvardag i USA. Nu riskerar hon trilla ur landslaget.

Förra säsongen var längdåkaren Eveliina Piippos första i A-landslaget. Hon fick tävla i världscupen och i VM i Seefeld.

Säsongen var inte dålig. Piippo vann bland annat silver i U23-VM, som 20-åring. Hon imponerade även med sina taktiskt mogna insatser som Finlands ankare i ett par världscupstafetter.

Men hon klarade inte av att njuta av tillvaron.

– Jag levde i princip min dröm. Jag kunde livnära mig på att åka skidor, hade tagit mig till A-landslaget och tävlade i världscupen.

– Ändå funderade jag ständigt över vad jag ska göra med mitt liv. Jag hade konstant en känsla av att det saknas någonting i vardagen, berättar Piippo för Yle Sporten.

Eveliina Piippo på FM i Äänekoski år 2019.
Eveliina Piippo på FM i Äänekoski våren 2019. Eveliina Piippo på FM i Äänekoski år 2019. Bild: AOP Eveliina Piippo

Första steget ut ur skidbubblan: flytten till Tammerfors

På sommaren bestämde sig Piippo för att lämna Rovaniemi efter bara ett år. Hon flyttade till Tammerfors där hon vuxit upp och inledde i augusti studierna i Tammerfors öppna universitet.

Till en början trivdes Piippo bra i Tammerfors. Hon badade bastu på stugan och träffade släkt och vänner mellan träningspassen.

Skip Instagram post

Sedan inleddes studierna.

– Jag upplevde ändå inte att det var för påfrestande, tvärtom. Jag upplevde att jag var mindre stressad och återhämtade mig bättre och hade mer energi på träningarna, i och med att dygnet var givande i övrigt också.

Helheten med studielivet och träningen i Tammerfors var ändå inte optimal. För stora delar av dagarna gick åt till att köra runt mellan universitetet och träningsplatserna.

– Det var en del jobb med studierna också. Inte får man fyra eller fem i vitsord helt gratis.

– Jag förstod att helheten inte riktigt går ihop när jag insjuknade inför lägret i Val Senales i oktober och hade förlorat glädjen i allt jag gjorde.

Plötsligt uppenbarade sig möjligheten att studera i Denver.

Studiernas flexibilitet i USA lockar

Piippo hade hållit kontakten med den tidigare landslagsåkaren Riitta-Liisa Roponen som hade flyttat till Denver tillsammans med sin familj. Maken Toni Roponen hade börjat jobba som tränare för universitetets skidlag.

– "Ritu" råkade fråga mig hur det går precis efter att jag blivit sjuk inför Val Senales, berättar Piippo.

– Jag bara slängde ur mig frågan om jag någon gång kunde få komma till Denver för att träna och se hur det är där. Jag insåg att min tävlingssäsong skulle bli brokig och tänkte “varför skulle jag inte åka på en gång?”.

Skip Instagram post

När Piippo åkte iväg kunde hon inte tro att hon bara några månader senare skulle komma att inleda studierna på University of Denver.

Studierna inleds i januari och i april ska Piippo avgöra om hon ska fortsätta i Denver eller återvända till Finland. Ifall hon väljer att fortsätta i USA förväntas hon bli klar med studierna till julen 2023.

Den långsiktiga planen är att fortsätta studierna i Finland tills hon blir medicinteknisk diplomingenjör.

Satsningen på längdåkningen har inte lagts på is, även om Piippos val skiljer sig markant från övriga landslagsåkare.

Ifall Piippo bestämmer sig för att fortsätta studierna i USA kommer hon att återvända till Denver efter ett snabbesök i Finland till FM-tävlingarna i april och stanna kvar till mitten av juni.

Under sommaren ska Piippo oberoende träna i Finland. Studierna i Denver fortsätter i augusti. Planen är att återvända till Finland och Europa i mitten av november.

– Jag skulle kunna tävla i världscupen och till och med köra Tour de Ski ifall det skulle bli aktuellt.

Eveliina Piippo vann silver i U23-VM i Lahtis på 10 km fristil.
Eveliina Piippo vann FM-brons på 10 km fristil ifjol i Äänekoski. Eveliina Piippo vann silver i U23-VM i Lahtis på 10 km fristil. Bild: AOP Eveliina Piippo

I januari 2021 borde Piippo återvända till Denver, men medverkan i VM i Oberstdorf skulle inte vara i fara – förutsatt att formen berättigar för en plats i Finlands trupp.

– Jo, det är i princip möjligt att jag håller studiefritt hela den perioden också och återvänder först i april, om det känns att formen verkligen är på topp. Vad jag har förstått från universitetet och Toni Roponen är det möjligt att bygga ihop en vettig helhet.

– Jag vet att jag är ung och har gjort förhållandevis lite grundträning så här långt, så att tävla vecka ut och vecka in är knappast rätta vägen att gå i alla fall. Ibland måste man stanna upp och träna.

Piippo har en bild av att idrotten och studierna ska gå att kombinera betydligt enklare i Denver än i Tammerfors.

– Skolan där är flexibel på ett annat sätt än i Finland. Här ger professorerna inte tentamen till tränaren så att du kan sköta dem på distans.

Landslagsstatusen hotad

Damlandslagets ledning har haft en förstående inställning till Piippos val. Hon känner ändå på sig att hennes landslagsstatus kan vara hotad i och med att hon inte har gett formbesked i internationella tävlingar i vinter.

– Om jag vill tillhöra landslaget nästa säsong så misstänker jag att resultaten i vårens FM-tävlingar inte kommer att väga så mycket. Det är förstås surt om jag i april kommer fram till att jag stannar i Finland och samtidigt blir av med min landslagsstatus.

Det skulle ändå inte betyda att Piippo med säkerhet går miste om möjligheten att få tävla i världscupen nästa vinter. Det gjorde det inte för Krista Pärmäkoski heller den här säsongen.

– I så fall måste jag bara skida tillräckligt fort i Olos och Ruka nästa höst. Man har sett det förr också, att landslagsstatusen inte betyder allt.

Evelina Piippo, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski och Johanna Matintalo var stafetttrea för en vecka sedan.
Evelina Piippo, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski och Johanna Matintalo var stafetttrea i Beitostölen förra säsongen. Evelina Piippo, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski och Johanna Matintalo var stafetttrea för en vecka sedan. Bild: EPA-EFE/TERJE PEDERSEN/AOP Johanna Matintalo,Riitta-Liisa Roponen,Eveliina Piippo,Krista Pärmäkoski

Även om Piippo har letat efter något annat innehåll till sitt liv än enbart skidåkningen, så har hon inte gett upp sina mål och drömmar beträffande idrottskarriären.

– Min motivation och lust att nå framgång har inte försvunnit i något skede. Men jag brinner inte längre för den livsstilen där man gör allt på skidåkningens villkor. Jag tänder inte på det i nuläget, men det kan ju hända att läget är annorlunda när studierna i Denver är över.

– Men även om jag i april skulle konstatera att Denver inte är den rätta platsen för mig, så har jag svårt att se mig själv bo till exempel i Vuokatti och satsa enbart på längdåkning. Jag har sett vad det är och jag vill inte sätta tio år av mitt liv på det. Jag försöker hitta en helhet där jag själv har mest energi och den vägen tror jag att resultaten blir bäst också.

Läs också