Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Sannfinländarna fortsättningsvis populärast, Marin besöker Estland, USA:s representanthus vill begränsa Trumps möjligheter att attackera Iran

Kansanedustaja Jussi Halla-Aho ,PS, täysistunnossa 11.9.2019
Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho har fått njuta av ett stort stöd de senaste månaderna. Kansanedustaja Jussi Halla-Aho ,PS, täysistunnossa 11.9.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagsledamöter,riksdagen,Sannfinländarna,Jussi Halla-aho

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Sannfinländarna är fortsättningsvis det klart populäraste partiet, visar Yles färska partimätning. Stödet för regeringspartierna SDP och Centern har ökat efter den politiska turbulensen i slutet av fjolåret.

Flygvapnet har inlett arbetet med att testa och provflyga de fem plantyper, som konkurrerar om att ersätta Hornetplanen. Först i tur står Eurofighter Typhoon.

Utrikes

I dag besöker statsminister Sanna Marin sin estniske kollega Jüri Ratas och Estlands president Kersti Kaljulaid. Marin har fått mycket uppmärksamhet i Estland där inrikesminister Mart Helmes kontroversiella uttalande om henne är i färskt minne.

Iran ber Kanada dela med sig av underrättelseinformation som stöder teorin om att det ukrainska passagerarplanet sköts ner av iranskt luftvärn. I går uppgav bland annat Kanadas premiärminister Justin Trudeau att Kanada har fått uppgifter från flera källor som tyder på det här.

USA:s representanthus har röstat för en resolution där man vill begränsa president Donald Trumps möjligheter till fortsatta attacker mot Iran. Trump själv hånar ledande demokrater och hävdar att de bara skulle läcka alla attackplaner till "falska nyhetsmedier".

Väder

Det är mest klart och uppehåll med svag vind. Temperaturen ligger kring -1 till -5 grader. I Lappland är det -3 till -8 grader och där kan snöbyar förekomma.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes