Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Rinne öppnade målkontot i NHL: "Känns otroligt, det har alltid varit en dröm för mig att göra mål"

Matchen mellan Chicago och Nashville var i ställningen 2–4 efter att Nick Bonino satt pucken i tomt mål med 37 sekunder kvar att spela. Men matchen var inte över än, åtminstone inte målskyttet. Chicago fortsatte att spela utan målvakt och då nätade Nashville igen – med målvakten Pekka Rinne som målskytt.

Matchuret stannade på 59:38 när ett litet stycke NHL-historia skrevs i Chicago.

Pekka Rinne fick pucken vid det egna målet, såg sin chans och sköt iväg ett precist skott mot det gapande tomma Chicago-målet i andra ändan av rinken.

– Det kändes ganska otroligt, kan inte säga annat. Jag har aldrig tidigare gjort mål.

– Jag har alltid tyckt om att hantera pucken och det har varit en dröm för mig att göra mål, äntligen händer det, säger en överlycklig Pekka Rinne i en intervju för Fox Sports.

Rinne sällar sig till fåtaligt sällskap

Rinne blev således den andra finländska målvakten att göra mål i NHL. Mika Noronen bokfördes för ett mål (som motståndarlagets anfallare de facto gjorde) när han nätade för Buffalo Sabres i februari 2004.

– Visst har man ofta haft mål i tankarna när motståndarlaget tagit bort sin målvakt. Åtminstone två gånger har jag skjutit förbi mål och en gång mot St. Louis lyckades Colton Parayko vifta bort pucken, säger Rinne skrattande när Yle Urheilu ringer upp honom.

Rinne är den första målvakten som nätat i NHL sedan Mike Smith gjorde mål i oktober 2013. Det tog 650 matcher för Rinne att nå denna makalösa bedrift.

Totalt har tolv målvakter gjort mål i NHL. New Jersey Devils legendariska målvakt Martin Brodeur lyckades tre gånger i målskyttet medan Ron Hextall, som spelade största delen av sin karriär i Philadelphia Flyers, klarade bedriften två gånger.

Seger för nya tränaren

Pekka Rinne var förstås den firade hjälten men själva segern var minst lika behövlig för Nashville Predators som i måndags gav foten åt sin förra chefstränare Peter Laviolette, eftersom säsongen inte startat så bra som förväntat.

På tisdagen meddelade klubben att man hittat en ny chefstränare i form av John Hynes, som så sent som i december fick sparken från New Jersey Devils.

– Vi behövde en seger som den här. Vi blockerade skott och kämpade i numerärt underläge. Vi gjorde ett bra jobb och tog en stor vinst.

– Vår första match under vår nya coach slutade i förlust mot Boston. I dag var vi fokuserade. Jag är glad för Johns skull. Vi behövde det för honom, säger Rinne.

– Alla har varit eld och lågor. Ingen av spelarna har väl varit med om det förut, att målvakten gjort mål. Roligt för laget och man får hoppas att det lättar upp stämningen efter en svår höst, säger Rinne till Yle Urheilu.

Matchvideo: Viasat.