Hoppa till huvudinnehåll

UD bekräftar: 17 personer från Sverige omkom i flygkraschen i Iran

Bild uppifrån av olycksplatsen i Iran där ett Ukraine International-plan störtat. Räddningsarbetare går omkring och likpåsar ligger på rad.
Bild uppifrån av olycksplatsen i Iran där ett Ukraine International-plan störtat. Räddningsarbetare går omkring och likpåsar ligger på rad. Bild uppifrån av olycksplatsen i Iran där ett Ukraine International-plan störtat. Räddningsarbetare går omkring och likpåsar ligger på rad. Bild: AFP / Lehtikuva flygolyckor,Iran,Boeing 737,Ukraine International Airlines,lik,räddningsarbete,flygkrasch

Utrikesdepartementet i Sverige bekräftar nu att 17 personer hemmahörande i Sverige omkom i flygkraschen i Iran på onsdagen.

Av de omkomna hade sju svenskt medborgarskap och tio av dem var folkbokförda i Sverige.

Utrikesminister Ann Linde har på Twitter kommenterat de nya uppgifterna.

- Vi kräver att händelsen utreds skyndsamt, opartiskt och transparent, skriver Linde.

Tidigare har man bekräftat att minst tio svenskar omkom då planet störtade utanför Teheran.

Alla 176 personer ombord miste livet i kraschen. Hela 63 av dem var kanadensiska medborgare. De flesta passagerare ombord var på väg till Kanada via Ukraina.

Statsminister Stefan Löfven säger efter samtal med ledarna för Kanada, Storbritannien och Ukraina. Alla fyra ställer sig bakom kravet på en skyndsam, men mycket noggrann och transparent utredning om orsaken till kraschen.

Iran förnekar att en iransk luftvärnsmissil skulle ha träffat planet.

Trafiktillstånd för Iran Air dras in

De svenska myndigheterna har tillfälligt återkallat trafiktillståndet för Irans nationella flygbolag Iran Air. Orsaken är oklarheter kring olyckan och säkerheten för den civila luftfarten.

Beslutet innebär enligt Transportstyrelsen att flygningar mellan Iran och Sverige tillfälligt stoppas.

Källor: SVT, SR, Aftonbladet