Hoppa till huvudinnehåll

Den milda vintern gynnar trädgårdar - Hortonom: "Växterna njuter av värmen"

Sven Engblom
I sin uppvisningsträdgård har Sven Engblom bland annat barrträd och rhododendron. Sven Engblom Bild: Yle / Peter Karlberg Sven Engblom

Vintern lyser med sin frånvaro i de södra delarna av landet, vilket skapar bekymmer för en del branscher. Men det finns också branscher som gynnas av den milda vintern. En sådan är trädgårdsbranschen.

Hortonomen Sven Engblom har jobbat inom trädgårdsbranschen i över 50 år. I sin uppvisningsträdgård i Lielax i Pargas har han bland annat barrträd och rhododendron.

Trots att vi nu är mitt i vintern är många av Engbloms växter helt gröna och rhododendronknopparna har till och med svällt ut, vilket inte är en vanlig syn så här års.

- Växterna njuter av värmen. Vi ligger kanske en till en och en halv månad före i värmesumma, men mina växter är anpassade till det här. De härstammar för det mesta från Baltikum och Mellaneuropa och där är det alltid på det här sättet. Där är det inga riktiga vintrar, utan det är milt och varmt.

Om värmen fortsätter kan man börja odla nya växter

Enligt Engblom kan fler varma vintrar i förlängningen leda till ett nytt trädgårdssortiment.

- Jag misstänker att man får börja söka efter nya växter. På grund av den här totala värmesumman kommer vi också att kunna börja odla växter som vi tidigare inte har kunnat odla här, till exempel sorter som är hämtade från Mellaneuropa. De börjar tåla våra vintrar och fortsätter det så här tror jag att det går bra att odla dem även här.

Rododendron
Rhododendronknopparna har redan svällt ut. Rododendron Bild: Yle / Peter Karlberg rododendronsläktet

En annan fördel för trädgårdsodlarna just nu är att de inte behöver skotta undan någon snö, men det finns ändå fortfarande en viss risk för problem ifall vintern plötsligt dyker upp.

- Det enda som kan vara dåligt för vissa växter är om det kommer en tillfällig köldknäpp, men då krävs det också en ihållande kyla som gör att tjälen går ner i marken. Då blir det problem i och med att rötterna fryser.

Ohyran kan föröka sig

Värmen är dock inte enbart positiv, utan det finns också nackdelar för trädgårdar när vintern är så här mild.

- Ohyra och sjukdomar kan föröka sig om det är så här varmt. Oftast brukar ohyran dö på grund av kylan, men hittills har ohyran klarat sig bra. Så det kan därför bli ett besvärligt odlingsår nästa sommar, men det vet man inte ännu.

SE INSLAGET SOM SÄNDES I TV-NYTT