Hoppa till huvudinnehåll

Frankrikes ledning vill få slut på strejkerna och kompromissar i fråga om pensionsåldern - facket talar om "rökridåer"

Demonstration mot pensionsreformen i Nantes 11.1.2020
Demonstration mot pensionsreformen. Nantes 11.1.2020 Demonstration mot pensionsreformen i Nantes 11.1.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,Nantes,demonstrationer,pensionssystem,Pensioner

Frankrikes premiärminister Edouard Philippe är redo att gå fackförbunden till mötes i fråga om den kontroversiella pensionsreform som upprör fransmännen. Eftergifterna gäller pensionsåldern.

Premiärministern presenterade sina eftergifter efter att regeringen och fackförbunden under sina samtal i går misslyckades med att bryta det dödläge som råder.

Philippe hoppas att på det här sättet få ett slut på de utdragna strejker som riktar sig mot den planerade pensionsreformen. Strejkerna pågår nu för femte veckan i rad.

Reklamskärm brinner  under en demonstration i Paris 11.1.2020
En reklamskärm brinner under en demonstration i Paris 11.1.2020 Reklamskärm brinner under en demonstration i Paris 11.1.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,demonstrationer,pensionssystem,Pensioner,Paris

Edouard Philippe skriver i ett brev till fackförbunden och arbetsgivarna att han är redo att dra tillbaka planerna på att höja åldern för full pension på vissa villkor.

Fransmännen har hittills gått i pension ungefär vid 62 år. Enligt regeringens ursprungliga plan skulle den allmänna pensionsåldern hållas vid 62 år, men för att få full pension måste man arbeta tills man fyllt 64 år.

Regeringens kamp mot facket har blivit en stor utmaning för president Emmanuel Macron i arbetet med att reformera Frankrikes ekonomi.

Fackets respons: "Det handlar om rökridåer"

Det ledande fackförbundet CGT säger sig vara "mer övertygat än någonsin" om att pensionsreformen måste fällas - trots regeringens initiativ till kompromiss.

CGT säger i ett uttalande att "regeringen nu bekräftade för facket att den kommer att behålla lagförslaget i dess nuvarande form".

Enligt CGT är regeringens nya förslag en rökridå i syfte att få vissa fackförbund att gå med på reformen.

Källor: Reuters, AFP

(Artikeln uppdaterades klockan 21 med fackets respons.)