Hoppa till huvudinnehåll

Kaotisk sprint i Dresden – Pärmäkoski, Lylynperä och en drös andra åkare vurpade, Pellegrino ursinnig på rivalen: ”Visar ingen respekt”

Den snabba banan och den lösa snön spelade världscupsåkarna ett spratt i tyska Dresden. Framför allt en kurva vållade enorma problem för deltagarna i sprinten – medan Krista Pärmäkoski och Katri Lylynperä i tur och ordning vurpade på andra banpartier.

Det var flera plusgrader varmt i tyska Dresden på lördagen då världscupssprinten gick av stapeln i stadens centrum. Kanske var det värmen – kanske banprofilen – men flera åkare hade enorma problem med att hållas på benen i tävlingen.

Framför allt en snabb hårnålskurva bjöd på flera vurpor under dagens gång.

Krista Pärmäkoski föll också – men på ett annat ställe. Pärmäkoski, som var 16:e snabbast i prologen, hade slagläge i sitt heat men tappade balansen strax efter att det andra varvet körde igång.

– Det grämer att jag föll, men det hör till sporten att hålla sig på benen. Jag väntar med spänning på morgondagens lagsprint, säger hon i Skidförbundets intervju.

– Det verkar som att jag har återhämtat mig efter sjukdomen. Det här är bra förberedelser inför tävlingarna nästa helg.

"Kan bara skylla på mig själv"

Katri Lylynperä klarade däremot av att ta sig till semifinal efter en urstark finish i kvartsfinalen. Lylynperä var klart bakom svenska Maja Dahlqvist, men lyckades klämma sig förbi norska Ane Appelkvist Stenseth på upploppet och gick till semifinal efter fotogranskning.

Katri Lylynperä.
Katri Lylynperä. Katri Lylynperä. Bild: Gian Ehrenzeller / EPA-EFE / All Over Press Katri Lylynperä

– Wow, utbrast kommentator Leif Lampenius.

I semifinalen var det Lylynperäs tur att falla. Prologens 22:a snabbaste dam var en bit bakom täten på upploppet och då Lylynperä försökte lägga i spurtväxeln föll hon istället och slutade sist.

– Jag kan bara skylla på mig själv för misstaget som gjorde att jag föll på upploppet.

Semifinalplatsen var ändå Lylynperäs första någonsin i världscupen.

– Det kändes bra i dag. Jag kan bara nöjd efter karriärens första semifinalplats. Jag var pigg i benen i kvartsfinalen och åkningen var också stark i semifinalen, säger Lylynperä i Skidförbundets intervju.

Se video på Pärmäkoskis och Lylynperäs insatser genom att klicka på artikelns huvudbild!

Segern i damsprinten gick till svenska sprintsensationen Linn Svahn, som slutade etta närmast före slovenskan Anamarija Lampic och landsmaninnan Dahlqvist.

– Det var en svår bana, men jag gillar när det är fart och fläng. Jag är nöjd med dagens tävling, säger Svahn i tv-intervjun.

”Bara en galen människa gör så där”

På herrsidan lyckades både Joni Mäki och Verneri Suhonen hålla sig på benen i sina respektive kvartsfinalen, men duon lyckades inte avancera.

Två av förhandsfavoriterna – Federico Pellegrino och Richard Jouve – kolliderade i sin tur i samma kurva som flera andra föll i. Det fick italienaren att se rött. Pellegrino konfronterade genast fransmannen och hade också mycket att säga efter målgång.

– Han gör alltid så här. Han har tillåtits göra så här flera gånger. Han visar inte respekt. Genom åren har han fått göra det där flera gånger utan att straffas. Bara en galen människa gör så där, säger han enligt SVT.

Se videosammandrag på kollisionerna och vurporna i Dresden:

I herrtävlingen gick segern till Lucas Chavanat. Fransmannen kom i mål som etta med klar marginal ner till norska Sindre Bjørnestad Skar och Sveriges Johan Häggström.

Artikeln uppdaterad klockan 17.12 med kommentarer från Lylynperä och Pärmäkoski.

Läs också