Hoppa till huvudinnehåll

Svag comeback av Ristomatti Hakola – utslagen i kvalet i Dresden

Ristomatti Hakola efter ett skidlopp.
Ristomatti Hakola slogs ut i dagens kval. Ristomatti Hakola efter ett skidlopp. Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press Ristomatti Hakola

Ristomatti Hakola är inte i form just nu. I dagens sprintkval i Dresden var finländaren en bra bit ifrån att ens ta sig till kvartsfinal. Krista Pärmäkoski gav däremot ett betydligt bättre formbesked i kvalet.

Ristomatti Hakolas säsong har innehållit både toppar och dalar. En inflammerad tå har försvårat tävlandet, men innan jul fick han tillsammans med Joni Mäki till en fullträff i lagsprinten i Planica i form av en tredjeplats.

Hakola stod över Tour de Ski och sade sig vara utvilad och hungrig efter pallplats i veckans sprinthelg i tyska Dresden.

Men dagens individuella sprint blev en pannkaka för Hakola.

Han avklarade sprintbanan på 1,3 kilometer på tiden 2.20,80 och slutade på plats 45 i kvalet. Hakola var 6,08 sekunder långsammare än kvalvinnaren Lucas Chanavat från Frankrike.

Två finländare tog sig vidare från kvalet. Joni Mäki var 18:e snabbast , medan Verneri Suhonen kom på plats 22. Lauri Vuorinen (33:e) blev utslagen.

På damsidan är Krista Pärmäkoski tillbaka i världscupen efter att ha vilat över Tour de Ski. Pärmäkoskis återkomst gick betydligt bättre än Hakolas – hon är vidare till kvartsfinal som 16:e snabbaste åkare i kvalet.

Även Katri Lylynperä (23:e) fixade avancemang. Däremot missar Jasmi Joensuu och Tiia Olkkonen kvartsfinalen.

Slovenskan Anamarija Lampic var snabbast i damkvalet.

Sändningen från sprinten i Dresden börjar klockan 14.25 i TV2 och på Arenan och kommenteras på svenska av Leif Lampenius.

Läs också