Hoppa till huvudinnehåll

TPS petade ner Sport till jumboplatsen – dubbla slagsmål på Kopparön då regerande mästarna åkte iväg med poängen

Jared Wilson.
Jared Wilson var en av dem som åkte ut. Jared Wilson. Bild: Kuvavain / All Over Press

Det hettade till rejält då Vasa Sport stod värd för HPK på lördagskvällen. Fyra spelare åkte ut för slagsmål i den tredje perioden – och HPK vann med 6–2. TPS lyckades i sin tur skrälla mot tabelltvåan Tappara och steg upp förbi Sport i tabellen.

Efter en tung förlust borta mot Ilves på fredagskvällen väntade ytterligare en tuff uppgift för Vasa Sport på lördagen. Motståndet stavades nämligen HPK – men den här gången hade ”örnarna” hemmapublikens stöd bakom sig.

Kanske var det just publikstödet som hjälpte Roope Talaja att sätta 1-0 halvvägs in i den första perioden. Efter pausen vaknade ändå de regerande mästarna.

En dubbelsalva efter halvvägspunkten såg till att HPK gick in i den tredje perioden med en 2–1-ledning.

Där blev det målrikt och stökigt. Tommi Tikka satte först 3–1, men åkte sedan ut för slagsmål efter att ha tagit till knytnävarna mot Jared Wilson.

Efter att Chris DeSousa reducerat matchen till 2–3 och HPK rivit upp en tvåmålsledning igen var det dags för ytterligare ett slagsmål då Paul Geiger och Miro Karjalainen kastade handskarna. Matchstraff för bägge två också den gången.

HPK avrundade ännu segersiffrorna till 6–2 under matchens sista minuter.

TPS tog Tappara på sängen

TPS visade redan på fredagen att man faktiskt har kapacitet att utmana också de absoluta tätlagen. Matchen mot Kärpät slutade ändå i förlust efter förlängning – men borta mot Tappara var Åbolaget på minst lika farligt humör.

Fyra minuter stod det nämligen redan 2–0 på tavlan till gästerna.

– De fick två lägen och tog vara på dem och fick väl energi av det, summerar Tapparatränaren Jukka Rautakorpi på presskonferensen efteråt.

Visst fick TPS energi. Då Ilari Filppula dessutom satte in 3-0 innan den andra perioden ens hade hunnit bli en minut gammal sattes Tapparas kämpaiver verkligen på prov. Men visst reste sig hemmalaget.

0–3 blev 3–3 inom loppet av 16 minuter. Men TPS skulle komma igen ännu en gång innan den andra pausen. Den här gången var det Lauri Korpikoski som satte in pucken – matchens sista mål.

Lauri Korpikoski firar mål.
Lauri Korpikoski var matchhjälte för TPS. Lauri Korpikoski firar mål. Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press Lauri Korpikoski

– De två första målen gav oss tilltron vi behövde för att klara anstormningen i andra. Sedan gav vi järnet i tredje. Det var veckans sista period. Vi lämnade allt på isen, säger TPS-lotsen Marko Virtanen.

Rautakorpi grämer sig i sin tur över att 2–0-målet kan ha varit regelvidrigt. Ilari Filppula, som noterades för den andra assisten till fullträffen, klubbade nämligen ner pucken från luften med en relativt hög klubba.

– Han förtjänar en eloge för sin bobollsteknik. Repriserna får visa om det var hög klubba eller inte… men det hjälps inte. Vi kan inte ändra på resultatet och vi kunde inte heller utmana domslutet, säger han.

TPS fick också energi av en stor mängd Åbosupportrar som tagit sig till Hakametsä på lördagen.

– Man kan bara tacka dem för att de stått vi vår sida genom de här tuffa tiderna. Det kan inte spelarna ha missat heller. Supporterkulturen är väldigt fin, säger tränaren Virtanen.

Härnäst möts just TPS och Sport på onsdag.

Resultat:

Lukko – Ässät 3–2 (1–0, 1–2, 1–0)
KalPa – Jukurit 8–1 (2–1, 4–0, 2–0)
Pelicans – KooKoo 1–3 (1–1, 0–0, 0–2)
SaiPa – JYP 3–2 (1–0, 1–2, 1–0)
Tappara – TPS 3–4 (0–2, 3–2, 0–0)
Kärpät – Ilves e.fl. 1–2 (1–1, 0–0, 0–0, 0–1)
Sport – HPK 2–6 (1–0, 0–2, 1–4)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport