Hoppa till huvudinnehåll

Valtteri Bottas kryptisk om framtiden: ”Kan inte säga något om alternativen – är för tidigt”

Valtteri Bottas håller sig vid öronen och ler mot kameran.
Har Valtteri Bottas redan bestämt sig? Valtteri Bottas håller sig vid öronen och ler mot kameran. Bild: imago images / HochZwei/ All Over Press Formel 1,Valtteri Bottas

Har Valtteri Bottas gjort sitt i Mercedes efter den kommande säsongen? I samband med att han valts till årets idrottare i motorsport berättar formel 1-föraren för Yle att han har ”alternativ” på bordet. Jag har visat att jag kan slå vem som helst, säger han.

Lördagen var en festlig dag för Valtteri Bottas. VM-tvåan i formel 1 valdes nämligen till årets idrottare i motorsportsammanhang av takorganisationen AKK-Motorsports – och på lördagen fick han sin pokal.

– Självklart känns det bra. I Finland är nivån på all motorsport så otrolig hög så det här betyder verkligen mycket för mig. Förhoppningsvis kan jag visa gott exempel åt alla yngre, säger han för Yle i samband med prisgalan.

Bottas minns själv hur han såg upp på de stora stjärnorna under just AKK:s gala då han själv vann juniorpris.

– Så på sätt och vis känns det lite galet att nu vara i den rollen, ler han.

Vad händer efter den kommande säsongen?

För Bottas del var målet inför den kommande säsongen simpelt: att vinna VM-titeln. Det lyckades inte.

Stallkamraten Lewis Hamilton tog istället hand om priset – men för Bottas var säsongen ändå ett steg i rätt riktning. Året innan slutade han fyra i VM-sammandraget.

– 2018 var faktiskt ett tungt år för mig. Men jag lärde mig vad som fungerar med tanke på förberedelser. Nu ska jag ännu försöka förbättra på den biten. Det här gångna året var ett utvecklande år för mig. Nu ser jag fram emot att få köra igen, säger han.

Bottas och Hamilton sitter bredvid varandra på en presskonferens
Valtteri Bottas och Lewis Hamilton. Bottas och Hamilton sitter bredvid varandra på en presskonferens Bild: xpbimages.com Formel 1,Valtteri Bottas,Lewis Hamilton

Enligt Bottas handlar det lika mycket om att kunna ta det lugnt mellan loppen som att prestera på topp då det gäller. Den mentala biten måste också vara i skick.

– Men jag har visat att jag kan slå vem som helst redan. Nu måste jag bara vara jämn och prestera på topp varje helg. Hur man hittar formen är det svåraste, slår Bottas fast.

Säsongen 2020 kommer Bottas att köra för Mercedes. Så mycket är säkert. Vad som händer sen?

– Teamet uppskattar mig och om jag skulle vara tvungen att fatta beslutet nu så … Mercedes är ett bra team, men det kan finnas alternativ. Men jag kan inte säga något om det ännu. Det är för tidigt. Vi får se, säger han kryptiskt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport