Hoppa till huvudinnehåll

WMO:s generalsekreterare: "Läkare kan vara med i kampen mot klimatförändringen genom att upplysa sina patienter om klimat- och hälsovänliga val"

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.
Också läkarna kan genom upplysningsarbete var med i kampen mot klimatförändringen, säger meteorologen Petteri Taalas. Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019. Bild: Jari Kovalainen / Yle sjukhus,barnsjukhus,sjukskötare,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,hälsovård,vårdpersonal,medicin,läkarundersökningar,läkare,sjukvård,patientdatasystem,sjukjournaler,patienter,omvårdnad,Hälso- och sjukvårdsfack,social- och hälsovårdsreformen (sote),SOTE-ICT,Valfrihet av social- och hälsotjänster,närvårdare,närvårdare,närvårdare (grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen),patientrum,Stetoskop

Klimatförändringen påverkar människors fysiska och psykiska hälsa. Bland annat lider människor av de ökande värmeböljorna. Dålig luftkvalitet, undernäring och spridning av sjukdomar är andra saker som klimatförändringen bidrar till.

Petteri Taalas som är generalsekreterare för meteorologiska världsorganisationen WMO, och den sannolikt mest inflytelserika finländaren i klimatsammanhang, berättar att 220 miljoner människor led av värmeböljorna i fjol.

- I värmeböljan 2010 som svepte över både Finland och Ryssland dog 50 000 personer av följderna. Både av hettan men också av hälsoproblem orsakade av röken från skogs- och markbränderna.

Dessutom förändras klimatet enligt honom på ett sätt som inte gynnar jordbruket, och då lyfts frågan upp hur vi ska klara av att mata jordens växande befolkning.

Petteri taalas.
Petteri Taalas som är generalsekreterare för WMO anser att vi måste vara medvetna om att klimatförändringen också kommer att ändra på saker i sjukvårdssektorn. Petteri taalas. Bild: Tiia Lillkvist/ Yle läkare,lääkäri2020

- Speciellt kritisk är situationen i Afrika där torkan blir värre och populationen samtidigt växer. I dagens läge lider ungefär 800 miljoner människor globalt av undernäring.

I många av världens största städer, speciellt i Asien, har dödligheten och sjukligheten ökat betydligt på grund av den dåliga luftkvaliteten.

- Om man vill ta hand om hälsoproblemen som orsakas av dålig luftkvalitet kan man samtidigt lösa en del av klimatproblemen. Genom att sluta producera fossilenergi och byta ut fordon till elektriska slår man två flugor i en smäll, säger Taalas.

Många sjukdomar är också beroende av vädret. I Finland sprider sig fästingarna bland annat på grund av att klimatet har blivit varmare och regnigare. Därmed har också sjukdomar som fästingarna bär på ökat hos människor.

Det finns risk för att exempelvis malaria kommer att hitta sin väg tillbaka till åtminstone södra och mellersta Europa som ett resultat av klimatförändringen.

Gynnar både hälsan och klimatet

Taalas anser att vi också måste vara medvetna om att vissa saker inom sjukvårdssektorn kommer att förändras i och med klimatförändringen.

- I mellersta Europa där många har mist sina liv på grund av värmeböljor har man skapat svala utrymmen dit man kan föra till exempel äldre människor när det blir för varmt för dem. Klimatförändringen kommer oberoende att fortsätta i 50 år till, vi måste anpassa oss till det.

Taalas anser också att läkare kan vara med i kampen mot den globala uppvärmningen genom att upplysa sina patienter om vilka val som gynnar både hälsan och planeten.

- Som en del av till exempel trafikfrågan kan de rekommendera sina patienter att cykla eller promenera istället för att åka bil. Det gynnar både patientens hälsa men också klimatet.

- En annan sak är kosten. Att byta till en mer vegetarisk kost är också positivt både för hälsan och klimatet.

Små förändringar också viktiga

Taalas påpekar att läkarna inte är nyckeln till att stoppa klimatförändringen, men att små positiva förändringar ändå är viktiga.

- Vi behöver mycket olika sätt för att lösa klimatförändringen. De största utsläppen kommer såklart från energiproduktionen, trafiken, industrin och på vår breddgrad: boendet. Men det lönar sig ändå för läkare att främja små positiva win-win lösningar.

Taalas vill inte heller förminska klimatförändringens påverkan på människors mentala mående.

- Jag skulle inte förminska den psykiska sidan av det här. Regniga och mörka vintrar kan till exempel påverka människors psyke på ett negativt sätt.

- Dessutom lider många unga av klimatångest och är rädda för framtiden. Det är viktigt att ge dem hopp. Jag är optimist och tror att vi kan lösa klimatproblemen. Vi har medel för att göra det, men ingenting kommer att hända på en dag. Vi rör oss sakta mot rätt riktning.

Läs också

Klimat